Glas Javnosti

Preti li koalama izumiranje?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krčenje šuma za poljoprivredna zemljišta bi do 2050. godine moglo uzrokovati izumiranje koala u australijskoj saveznoj državi Novog Južnog Velsa.

Ugrožena vrsta – koale

Prema proceni Svetskog fonda za zaštitu prirode, u saveznoj državi Novi Južni Vels ostalo je manje od 20 hiljada koala. Takvim tempom mogle bi izumreti do 2050. godine.

Stručnjaci apeluju da se mora zaustaviti preterano krčenje šuma, ukoliko želimo da održimo koale u životu.

Izveštaj je objavljen na Svetski dan ugroženih vrsta, kojim se obeležava smrt poslednjeg tasmanijskog tigra u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine.

Iz vlade Novog Južnog Velsa navode da krčenje šuma ne ugrožava staništa koala za koje tvrde da su zaštićena. Takođe, navode da su rezultati novih istraživanja pokazali da se broj koala u divljini povećao i da je mnogo veći nego što se verovalo.

Australijska fondacija za zaštitu koala, s druge strane, procenjuje da je širom Australije u divljini ostalo manje od 100 hiljada koala. Odnosno preciznije oko 43 hiljade. Naime, koale ugrožava gubitak staništa, napadi pasa, požari i saobraćajne nesreće.

Ova vrsta je klasifikovana kao “ranjiva” zbog gubitka staništa ali iz Fondacije smatraju da bi trebalo da se klasifikuju kao “kritično ugrožene”. Navode da je potrebno zaštiti što veći broj staništa, kako bi se njihov opstanak osigurao.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR