Glas Javnosti

PRETI JOJ ZATVOR I DO TRI GODINE: Vlasnica 'salona iz pakla' optužena i za nadrilekarstvo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dvadesetak žena koje su unakažene tokom tretmana kod O.M su se pozvale na član 254 Kirvičnog zakonika Srbije i zatražile da se odgovorna vlasnica nađe iza rešetaka. Svojim postupcima ona je ugrozila zdravlje žena i dovela iz u veliki rizik od oboljevanja raka kože.

Unakažena lica i ožiljci samo su deo onog što je ovim ženama ostalo nakon spornih intervencija u salonu lepote na Senjaku. Ono što zabrinjava jeste činjenica da su one sada u velikom riziku od kancera kože. Upravo to je bilo okidač da podnosu protiv vlasnice krivičnu prijavu za nadrilekarstvo, za koje je, prema srpskom krivičnom zakonu, zaprećena kazna i do tri godine zatvora!

Zapravo, prema članu 254 Krivičnog zakonika Srbije, ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

- Ako usled dela iz člana 254 ovog zakonika neka osoba bude teško telesno povređena ili joj zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina - navodi se u KZ.

Kako je za Kurir ispričala jedna od devojaka (ime i prezime poznato redakciji), koja kaže da je u pomenuti salon otišla kako bi smanjila nos i podigla obrve, a izašla je sa spaljenim licem, njih ne zanimaju novac i odšteta.

- Sudski veštak je prvi rekao da je ovo nadrilekarstvo i da mi je koža kao da sam prošla kroz požar. Da se razumemo, i svaki lekar pogreši, ali O. M. je uništila lica i živote mnogim ženama. Više od sedam dana nisam mogla da otvorim oči, dva meseca da jedem od krasti koje su pucale i bolnih ožiljaka. Keloidi koji su mi ostali na licu, ali i licima drugih devojaka, nikada neće moći u potpunosti da se uklone, a do kraja života ću morati da nosim masku i kačket i da se sklanjam od sunca, jer smo sad u velikom riziku od kancera kože, pošto je skinut i spaljen ceo epiderm. Ona se predstavljala kao doktor medicine, a nije ni blizu Medicinskog fakulteta prošla, niti se zna gde je završavala edukacije za svoje lasere ili plazma pen - kaže jedna od žrtava i dodaje da ih novac ne zanima, već da će tražiti kaznu zatvora za vlasnicu salona.

 

One kažu da je neophodno da se spreči rad ovakvim licima i salonima koji nemaju adekvatno obučeni kadar.

- Cilj nam je da je sprečimo da radi kako ne bi još nekom uništila lice, život i zdravlje. Devojke su teško istraumirane: gubile su posao, partnere, upadale u tešku klinički depresiju nakon ovih „tretmana“. Većina nas i dalje svakodnevno obilazi lekare pokušavajući da spasu kožu i zdravlje.

Kurir je ranije kontaktirao sa O. M. i ona je negirala sve optužbe.

Čak i kada su inspekcije ministarstava zdravlja i rada i Poreske uprave došle i zatekle zaključan salon, a s kapije bila skinuta tabla s nazivom, ona je tvrdila da to nije tačno, da rade normalno i da tabla stoji. A da nije kao što ona govori, uverila se i naša ekipa, i to u jednom od tekstova dokumentovala i fotografijama. Ime O. M. nema u zvaničnoj evideniciji i na spisku doktora Lekarske komore Srbije, a pored Beograda, usluge klijentkinjama je pružala i u Banjaluci.

(Glas javnosti/Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR