Glas Javnosti
Posta

PRESEKLI: Modna kuća "H&M" se povlači iz Rusije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Švedski trgovac odećom Henes i Moric (H&M) koji je već suspendovao prodaju u Rusiji posle početka invazije u Ukrajini objavio je danas da će postepeno izaći iz te zemlje, gde zapošljava 6.000 ljudi.


- Posle zrelog razmišljanja vidimo da je nemoguće da nastavimo našu aktivnost u Rusiji s obzirom na situaciju - navela je generalna direktorka grupe Helena Helmerson, u saopštenju.

U okviru svog izlaska iz ruskog tržišta H&M predviđa privremeno ponovno otvaranje svojih prodavnica početkom marta nekoliko dana posle početka ruske invazije, da bi prodao preostali inventar.


H&M koji je ušao u Rusiju 2009, sada u njoj ima oko 6.000 zaposlenih.

Helmerson je rekla da su veoma tužni zbog toga što će tom odlukom ražalostiti ruske kolege i da im se zahvaljuje na radu i posvećenosti.

Grupa je navela da očekuje da će je povlačenje iz Rusije koštati ukupno dve milijarde kruna (oko 189 miliona evra), uključujući smanjenje likvidnosti od oko milijardu kruna.

Gubici će se odraziti na računu od trećeg tromesečja, navela je grupa.

Posle početka ruske invazije Ukrajine više velikih švedskih firmi privremeno je prekinulo svoje aktivnosti u Rusiji.

Tako je proizvođač Volvo prekinuo prodaju i proizvodnju u fabrici Kaluga u centru Rusije, a komunikacioni gigant Erikson je najavio da prekida isporuke ruskim klijentima, prenosi portal Ekapija.

Gigant u proizvodnji nameštaja Ikea je takođe odlučio da dodatno smanji svoje aktivnosti u Rusiji i Belorusiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR