Glas Javnosti

PREPELICE NA UDARU KRIVOLOVACA, koriste zakonom zabranjene uređaje! Najgora situacija u Trsteniku i Varvarinu...

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Na teritoriji Srbiji svake godine strada više od 60.000 prepelica u krivolovu.Društvo za zaštitu i proučavanje ptica saopštilo je da je ove godine zabeležen značajan rast slučajeva krivolova, a otkriveno je i 46 slučajeva u kojima su korišćene zakonom zabranjene elektronske vabilice.

I ove godine najgora situacija je zabeležena u opštini Trstenik, na čijoj teritoriji je rasprostranjena upotreba ovih zakonom zabranjenih uređaja. U selima ove opštine zabeleženo je čak 11 slučajeva krivolova prepelica.

Sledeća po broju slučajeva je opština Varvarin sa pet zabeleženih slučajeva krivolova, Bački Petrovac sa četiri i Malo Crniće sa tri otkrivena slučaja. Na teritoriji 22 opštine u kojima je otkriven krivolov, pronađeno je ukupno 56 elektronskih vabilica.

Iz društva za zaštitu ptica poručuju da je ova situacija zabrinjavajuća i potsećaju da je uoči početka lovne sezone na prepelicu Lovački savez Srbije upozorio lovce i potsetio svoje članove da su elektronske vabilice zakonom zabranjene i da su za njihovo korišćenje predviđene kazne zatvora od šest meseci do tri godine, dok lovačka udruženja mogu da se terete za privredni prestup.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, elektronske vabilice se karakterišu kao sredstvo za masovno uništenje divljači. Služe se oglašavanjem tokom noći, kako bi na određenu lokaciju privukle i zadržale veliki broj prepelica. Narednog jutra ove prepelice budu ubijene.

Sezona lova na ovu pticu počinje 1. avgusta i traje do 30. septembra. Svake godine tokom sezone lova u Srbiji bude ubijeno više od 60.000 prepelica u krivolovu, kada se tome pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se ove selice masovno i bezobzirno uništavaju, kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje poziva građane da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica.

 

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR