Glas Javnosti

PREMINUO PROFESOR MILORAD MITKOVIĆ: Čuveni hirurg i akademik izgubio bitku sa koronom, njegov pronalazak spasio hiljadu ranjenih u ratu!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Poznati niški akademik i ortopedski hirurg prof. dr Milorad Mitković, preminuo je 07. aprila u svojoj 71. godini, od posledica izazvanih virusom korona.

Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Niš, sa dubokim žaljenjem i tugom obaveštava javnost, da je od posledica bolesti izazvane zaraznom bolešću Kovid-19, juče, 07. aprila u kasnim večernjim satima, u svojoj 71. godini, preminuo prof. dr Milorad Mitković, poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta.

Pokojni prof. dr Milorad Mitković, bio je redovni član SANU, na šta smo, kao njegove kolege bili naročito ponosni. Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata.

 

Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu, nadaleko je bio poznat po svojim patentima. Njegov pronalazak - sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta. Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića, veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka.

Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima prof. dr Milorada Mitkovića.

(Glas Javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR