Glas Javnosti

ZDRAVSTVO SRBIJE STALO NA MINUT: Počast preminulom hirurgu Rudanu Džodiću koji je spasao hiljade života od raka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedan od najcenjenijih hirurga u Srbiji Rudan Džodić preminuo je u 68. godini u Beogradu, posle duge i teške bolesti. Prof. dr Džodić spasio je hiljade života, a njegovi pacijenti su bili i pevačice Mira Škorić, Verica Šerifović i glumac Nebojša Glogovac.

Svi lekari u Srbiji, danas tačno u 10 sati prestali su da rade sve što su počeli i minutom ćutanja odali počast najboljem onkološkom hirurgu, specijalisti za rak dojke i štitnu žlezdu, i bivšem direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) prof. dr Radanu Džodiću (68), koji je juče izgubio bitku sa korona virusom,  a od istaknutog profesora, oprostila se i Lekarska komora Srbije.

Profesor Rudan operisao je glumačku legendu Nebojšu Glogovca 2018. godine. Glumac je lečen na Institutu za onkologiju i radiologiju, predvođen direktorom, doktorom Radanom Džodićem i timom lekara. Ipak, opaka bolest je pobedila. Rudan je četiri godine ranije operisao i pevačicu Miru Škorić.

Mira je 15 godina je vodila bitku sa karcinomom štitne žlezde, koji se otkrio u podmukloj fazi. Ona je četiri puta operisana, i nakon poslednje opracije profesora Džodića pobedila je bolest.

Bila sam u stanju potpunog šoka i neverice. Doktor Džodić mi je saopštio surovu istinu koju nisam htela da prihvatim. U sebi sam ponavljala da to nikako nije moguće. Od tog trenutka rešila sam da zdravlje postavim na prvo mesto i promenim život iz korena. Nakon što su mi eminentni stručnjaci na onkologiji uradili sve detaljne analize, usledila je prva operacija. Operacija je trajala punih šest sati. Imala sam karcinom u metastazi. Verujte mi, misam se uplašila za život jer nisam želela da prihvatim bolest. I ta intervencija je prošla, a onda su usledile kontrole - rekla je Mira jednom prilikom u svojoj ispovesti za “Glosy”.

Ona je za njegovu smrt saznala kada smo je pozvali i ostala je u šoku. Mira je često isticala da je danas živa zahvaljujući upravo Džodiću.

Zanemela sam od šoka. Šta ti je sudbina! Čovek koji je milione ljudi spasio, da umre on od te proklete bolesti, to je strašno. Bio je veliki čovek, prijatelj, nema kome nije pomogao, takav stručnjak, obučio je mnogo drugih, ali on je bio poseban čovek - rekla je Mira Škorić.

Njegov pacijent bila je i pevačica Verica Šerifović kojoj je dr Džodić 2018. godine operisao rak dojke, nakon čega je pevačica nastavila normalno da živi i sve ružno ostavila iza sebe. Ona je jednom priliko ispričala da je njenoj čerki Mariji Šerifović veoma teško palo to što je Verica bolesna. Marija se sada na tviteru oprostila od doktora, koji je spasio njenoj majci život.

Vi ste bili Čudotvorac. Neka vam je večna slava i hvala. Počivajte u miru. RIP Radan Džodić - napisala je Marija na tviteru.

 Šta je najvažnije za jednog pacijenta koji boluje od najteže bolesti, i o momentu kada pacijent uđe u njegov kabinet.

Kad pacijent gleda u mene, tako i ja gledam u pacijenta, ne u tu hrpu papira. Najpre napravimo kontakt, ja se predstavim, a onda ide pregled. Pregled je ključni u odluci šta je najbolje za dotičnog, potencijalnog bolesnika ili bolesnika. Kada napravite adekvatan pregled, onda gledate potrebne informacije, snimke, analize, i na kraju imate preporuku, koja mora da bude najbolja za tog pacijenta. Ako ne napravite dobru preporuku postoji rizik da pacijent izgubi puno vremena i da izgubi glavu. Pritom, ne mogu da naglasim koliko je važan kontakt sa pacijentom da on shvati da vi znate da mu pomognete i da hoćete da mu pomognete - rekao je lekar u intervjuu sa Mirom Adanjom Polak.

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR