Glas Javnosti

Preminuo doktor filozofije Milenko Perović

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon kraće i teške bolesti, u Novom Sadu je u 73. godini preminuo profesor Milenko Perović.

Perović je bio doktor filozofije, osnivač i prvi šef Katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Izuzetan intelektualac, Perović je tokom celokupne karijere naročito bio posvećen Crnoj Gori, bio je i predsednik crnogorskog Pen centra.


Rođen u Vrbasu 1950, u Beogradu je 1974. završio studije filozofije, a doktorsku disertaciju pod naslovom „Vrednosni sistem i moralna svest malograđanstva“ odbranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984.

Kako je podsetio portal Analitika, Perović je osnovao Studijsku grupu za filozofiju i katedru, a potom i Odsek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1988.


Utemeljio je magistarske i doktorske studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Suosnivač je filozofskog časopisa „Arhe“ koji izlazi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 2004. Suosnivač je Bioetičkog društva Srbije koje deluje od 2008. Bio je predsednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika koja je 2010. objavila „Pravopis crnogorskoga jezika i Gramatiku crnogorskoga jezika“.


„Sa tugom i žaljenjem obaveštavamo saradnike i prijatelje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu da je naš uvaženi profesor Prof. dr Milenko Perovićredovni profesor u penziji(1950-2023) preminuo dana 25.12.2023. godine, ostavivši za sobom neizbrisiv trag na Odseku za filozofijui Fakultetu. Profesor Perović je bio osnivač Odseka za filozofiju i njegov dugogodišnji šefi profesor. Generacije studenata pamtiće ga kao vedrog i sugestivnogpredavača, a kolege kao zaljubljenika u filozofiju, doslednog, upornogi sistematičnog istraživača,teplodnog stvaraoca. Detalji o sahrani i komemoraciji biće objavljeni naknadno“, navodi se u saopštenju Filozofsokog fakulteta u Novom Sadu.

Glas javnosti/D01S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR