Glas Javnosti

Preminuo Branko Mamula

Društvo
Autor: Glas javnosti

Admiral flote Jugoslovenske Ratne Mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini u Tivtu.

Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovodilaca bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, admiral flote Jugoslovenske Ratne Mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini u Tivtu.

Mamula je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti koje su učestvovale u formiranju i razvoju nekadašnje "Titove Jugoslavije", od Drugog svetskog rata do krvavog raspada SFRJ u građanskim ratovima početkom devedesetih, pišu podgoričke Vijesti.

Rođen je 30. maja 1921. u selu Slavsko Polje na Kordunu u Hrvatskoj.

Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Nakon rata, obavljao je visoke dužnosti u Floti Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolisala Severni Jadran, a potom je obavljao dužnosti u Glavnoj političkoj upravi Ministarstva narodne odbrane, ali je odbio zahtev da preuzme dužnost načelnika Uprave državne bezbjednosti za oblast Hrvatskog primorja i Istre.

U junu 1979. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba JNA na kojoj ostaje do maja 1982. kada je imenovan za saveznog sekretara (ministra) za narodnu odbranu koju je obavljao do penzionisanja u najvišem mornaričkom činu - admiral flote, 1988. godine.

Mamula je nosilac 11 jugoslovenskih visokih odlikovanja i 10 drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan.

Dobitnik je i više spomen-medalja u SFRJ, ŠSR, Ruskoj Federaciji i Crnoj Gori.

Mamula će biti sahranjen danas na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR