Glas Javnosti

PREMINULA ČUVENA SRPSKA KREATORKA: Mirjana Marić - garancija za kvalitet i visoku modu!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Čuvena modna kreatorka Mirjana Marić preminula je danas u Beogradu u 84. godini, a Mirjanu su zvali srpska Koko Šanel, a uvela je visoku modu u Jugoslaviju.

Rođena je 22. maja 1938. godine u Kravlju pored Niša, a od 1948. godine sa porodicom je živela u Beogradu.

Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umetničkoj školi u Mančesteru.

Bila je u braku sa dr Mihajlom Marićem, osnivačem Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK), koji je preminuo 1992. godine.

Poslednjih 35 godina je živela na relaciji Srbija - Amerika.

Ona je brendirala svoje kolekcije pod imenom MM, koje su se prodavale u buticima od Velenja do Tetova. U Ljubljani su postojale dve prodavnice u kojima su se prodavali isključivo njeni modeli, isto tako u Zagrebu, Beogradu i u svim većim gradovima bivše Jugoslavije.

Oznaka MM je bila garancija za kvalitet, visoku modu, dobar modni ukus, ali i pokazatelj prestiža tadašnjih pripadnica dobrostojećeg društva. Jovanka Broz se u javnosti pojavljivala isključivo u kreacijama Mirjane Marić i Aleksandra Joksimovića. Nažalost, potencijal koju je imao MM brend nije bio u potpunosti iskorišćen i propuštena je šansa da se do kraja zavlada svetskim tržištem.

(Glas javnosti/RTS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR