Glas Javnosti

PREMIJERA BITEFA NA MEDICINSKOM FAKULTETU Glumci premijerno igrali predsatvu „Dr Auslender (Made for Germany)“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Institut za anatomiju „Niko Miljanić“ Medicinskog fakulteta u Beogradu prvi put je deo Međunarodnog pozorišnog festivala Bitef 2022!

Domaća predstava „Dr Auslender (Made for Germany)“ premijerno je izvedena sinoć u amfiteatru u okviru Glavnog programa 56. Bitefa. Holovi su bili prepuni publike koja je uoči predstave imala priliku da vidi stalnu izložbu 36 originalnih medicinskih crteža iz 1920. godine od 99,7 kvadrata, iz zbirke „Miljanić-Franc“, koje je izradio Ipolit Franc, najtalentovaniji francuski medicinski ilustrator tog doba.


Reditelj Bojan Ðorđev predstavio je svoj najnoviji projekat, koji je nastao kao produkcija samog festivala i Jugoslovenskog dramskog pozorišta.


Nijedan deo dvostrukog naslova domaće predstave „Dr Auslender (Made for Germany)“ ne može se prevoditi, a oba naslova navode na aktuelnu temu masovnog iseljavanja srpskih lekara i drugih zdravstvenih radnika u Nemačku zbog boljih uslova života i rada.

- Centralni deo predstave čine njihove ispovesti, dileme, odluke, razlozi zbog kojih su otišli ili zbog kojih se vraćaju. Za potrebe predstave intervjuisano je 13 zdravstvenih radnika, različitih profila i stepena obrazovanja, a dramaturšku obradu dokumenata napisale su Tanja Šljivar i Mina Milošević. U predstavi igraju Dragana Varagić


 Željko Maksimović


 Aleksandar Đinđić i Olivera Guconić


U poslednjih pet- šest godina čuli smo za niz ovakvih slučajeva u bliskom okruženju. Mnogi se spremaju ili su već otišli na taj put, nemački se uči masovno. Osim toga, ono što je, meni bilo važno jeste to što lekari i medicinski radnici čine veliki broj pozorišne publike kod nas, pa je i ta veza simbolična - rekao je reditelj Đorđev uoči početka Bitefa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR