Glas Javnosti

Prekrajanje obavezne školske literature kao put nametanja ideje da su Srbi jeftina radna snaga

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako se kroz izbacivanje ključnih dela iz školskog programa nameće poigrešan stav o mentalitetu Srpstva

Kad se pažljivo analizira koliko je dizanje panike oko izbacivanja dela Desanke Makisimović iz školskog progranma za treći i četvrti razred srednje škole, zapravo, bacanje prašine u oči, da se uočiti koliko smo svi imanipulisani po principu povika na vuka dok lisice meso jednu, a to se može i dokazati.

 Međutim, situacija je još komplikovanija nego što sam mislio, što se vidi kroz spisak izbačenih dela. Trećina dela se već ne rade, trećina može, a nije obavezno, ali za trećinu je tragično što su se našla van spiska.   

Ovo izbacibvanje urađeno je tako da se potencira razvijanje kolonijalne umesto građanske svesti, gušenje kritičkog mišljenja i smanivanje prostora srpske književnosti (bez Srba u Hrvatskoj i juga Srbije).

Izbačeni su "Vođa" ili "Jututunska narodna himna" Jovana Jovanovića Zmaja što otvara put da mladi veličaju vlastodržce.

Program je bez "Osmana" Ivana Gundućića seče se jedna veza sa Srbima u Dubrovniku, a bez Sime Matavulja briše se postojanje drugih Srba u Hrvatskoj koji su ionako ispod 5% stanovnika.

Uz izbacivanje jednini roman na južnom dijalektu, "Zona Zamfirova", o čemu smo več pisali, otvara se prostor za bugarsku popagandu, a pre nekoliko dana njihova akadmija u Sofiji je izdala jezičku kartu, gde je njihov jezik do Kopaonika. 

Od Gavrila Principa do Ive Andrća

Bez "Boja na Mišaru" briše se svest o najznačajnijoj bici Karađorđa i divovskoj borbi Srba kao jedninih slobodnih građana Balkana u ranom 19.veku. 

Bez "Eks Ponta" mladi neće znati da je Andrić bio u zatvorima Austrougarske i da je drug sa Principom. Ali lako je gavrila Principa proglasiti za teroristu, ali teško nobelovca Ivu Andriću.

Bez "Jazavca pred sudom" Petra Kočića briše se svest da ja Balkan već bio evropska kolonija... 

Dok je "Jama" Ivana Gorana Kovačića, izbačena da se zaboravi i Jasenovac.

Dugoročni cilj je da postanemo i ostanemo kolonija jeftine radne snage od koje najviše koristi ima Nemačka i bez ikakve nade da će mladi imati viziju boljeg života u Srbiji. 

Na dršutvenim mežama se još dodaje i da je direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja, doskoro bio na čelu Kleta, nemačkog izdavača koji ima monopol nad udžbenicima u Srbiji, te da je on inače i rođak sadašnje supruge predsednika države. 

Iz svega se da zaključiti da su dugoročne posledice izmene školskog programa na mentalitet Srpstva poražavajuće, a čitava srpska javnost žešće izmanipulisana.

(Preuzeto sa društvenih meža)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR