Glas Javnosti

Preko 60.000 učenika polaže ZAVRŠNI TEST

Društvo
Autor: Glas javnosti

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, juče je na sednici Republičke upisne komisije, na kojoj se razgovaralo o realizaciji završnog ispita u osnovnom obrazovanju, poručila da je sve spremno za polaganje male mature 17, 18. i 19. juna.

Sva tri dana polaganja ispiti počinju u 9 časova i traju do 11 sati. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu planirano je 72.522 mesta.

Organizacija male mature

Ministarka prosvete je istakla da su se juče okupili svi akteri koji učestvuju u organizaciji polaganja završnog ispita, odnosno male mature u osnovnoj školi i konstatovala da je sastanak posvećen dvema temama.
"Prva je osiguranje kvaliteta organizacije i sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, a druga tema jeste upis učenika u srednje škole", izjavila je Đukić Dejanović.

Ona je ukazala da je to siguran put kako bi se izbegao svaki mogući rizik, kao i to da se ne dovede u pitanje regularnost ispita i upis u srednje škole.


"Naredne dve nedelje će biti još dodatnih provera kako bi završni ispit u osnovnoj školi protekao u najboljem redu, kako bi sve procedure bile ispravno sprovedene, kako bi bezbednost dece tokom ispita i organizacije samog procesa bila na zadovoljavajućem nivou", navela je ministarka prosvete.

67.000 osmaka polaže malu maturu

Ona je ukazala na to da ukupna javnost pokazuje snažno interesovanje za ovaj ispit jer, kako je rekla, on ima tri funkcije.

"Prva je sertifikaciona, kada svaki osmak mora pristupiti ispitu da bi dobio dokaz o završenoj osnovnoj školi. Druga je selekciona, od postignutih rezultata na završnom ispitu značajno zavisi izbor željene srednje škole i treća, evaluaciona funkcija gde dobijamo podatke o tome sa kojim nivoom određenih ključnih znanja učenici prelaze na sledeći nivo obrazovanja", istakla je ona.

Prema njenim rečima, ove godine 67.000 đaka polagaće taj ispit, a 12.000 nastavnika biće uključeno.

"U prethodnim godinama pokazali smo da možemo da obezbedimo puni kapacitet ovog eksternog ispita i kvalitetno raspoređivanje učenika u srednje škole, ali i da svake godine ponešto doprinesemo u pogledu poboljšanja", objasnila je ministarka.

Đukić Dejanović je napomenula da će u ovom procesu, svojom stručnošću i zalaganjem doprineti veliki broj kontrolora, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Pošta Srbije, predstavnici Vlade Srbije, Ministarstvo prosvete, zdravstveni sistem, ali i čitav niz drugih institucija.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR