Glas Javnosti

Прегорели уређаји, напон у утичницама био 380В

Društvo
Autor: Глас јавности / Н1 / од 10.09.2018.

Преко десетак кућа у селу Дракчићи код Краљева, који су практично суседи, претрпело је огромну штету на електричним уређајима. Они су буквално прегорели, због тога што је напон у утичницама био 380В.

Према речима мештана, тек после два сата и после много позива упућених диспечеру, појавили су се радници Електродострибуције из Краљева и отклонили квар. Али, било је касно, јер су многи уређаји већ страдали.

Цео случај се одиграо пре пар недеља, када је дошло до квара на нисконапонској мрежи, односно пуцања веза и спајања жица на бандери која води струју у насеље.

Као резултат, дошло је до увећања напона до 380В, због чега је више домаћинстава, претрпело значајну штету на електичним уређајима и инсталацијама.

У кући Срђана Станишића дошло је до велике штете, јер је струја превеликог напона уништила већину електричних уређаја. Страдали су углавном апарати новије генерације, а запалили су се и каблови.

“Све се то десило врло брзо. Седели смо у дворишту испред куће и када смо ушли унутра видело смо да уређаји почињу један по један да страдају. Почели су да пуцају кондензатори, и било је као на бојном пољу. Узели смо уређај за мерење напона и видели да је показао 380В. Почупали смо све из струје и сигурно неких два сата безуспешно покушавали да добијемо диспечера како би пријавили квар“, каже Станишић.

Интересантно је да радници Електродистрибуције тог дана нису отишли у кућу Милене Перишић, чијем је домаћинству, услед повећаног напона претило да дође до пожара, јер струјни вод прелази преко њене штале са сеном.

“Тек после три недеље су дошли да виде шта је било, а ми смо одмах пријавили шта нам је страдало од уређаја. Рекли су ми да су сви на одмору и да немају кога да пошаљу. Па ваљда постоји неко ко их мења. Тог дана сам диспечера позвала сигурно тридесет пута, и све то имам сачувано у телефону“, каже Милена.

Кварови су се на овој нисконапоснкој мрежи и раније дешавали, на шта су мештани годинама указивали, али нико из Електродистрибуције у Краљеву није реаговао. Најбољи пример су накривљени дрвени стубови, и олабављене жице за струју. И све то тако стоји више од 50 година.

Иако нисмо добили одговор из ЕПС-а, зашто је дошло до повећаног напона и ко ће надокнадити насталу штету, сазнали смо да је екипа Електродистрибуције која је изашла на терен тог дана, констатовала квар на мрежи, али не и штету у свим домаћинствима у којима су уређаји страдали.

Глас јавности / Н1 / од 10.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR