Glas Javnosti

PREGLED PACIJENATA TRAJE 7 MINUTA, A AUTOMOBILA 45: Tužna realnost zdravstvenog sistema u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Već je poznata praksa u Srbiji da se pacijenti prilikom zdravstvenog problema okreću privatnom sektoru i pored mogućnosti da se leče u državnom, a razlozi su brojni.

Da se pacijentima u državnom zdravstvenom sistemu ne posvećuje dovoljno pažnje odavno je poznata činjenica. Iako su pregledi jeftiniji i pristupačniji za većinu građana, svi koji mogu sebi da priušte, ipak biraju privatne lekare.  U državnom zdravstvu pacijenti na pregled čekaju mesecima, a i kada dođu na red taj pregled traje kratko i pacijentima se ne posvećuje dovoljno pažnje, dok je u privatnom sektoru praksa drugačija. Veliki broj lekara radi i u državnom i u privatnom sektoru, ali je pristup pacijentima drugačiji u zavisnosti od sektora, iako je reč o istom lekaru. 

Normativ za pregled pacijenta odredjen od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je 7 minuta, dok je normativ za tehnicki pregled auta 45 minuta, što je porazna činjenica.  Postavlja se pitanje da li je zaista za pregled jedne osobe dovoljno samo 7 minuta?  Kao i da li je normalno da pregled automobila bude znatno detaljniji i rigorozniji od pregleda jedne osobe. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR