Glas Javnosti

PREGLED OD DVA MINUTA KOJI MOŽE DA SPASI ŽIVOT: Ovde DANAS možete ići na skrining trbušne aorte

Društvo
Autor: Glas javnosti

Podaci za Srbiju pokazuju da se svaki četvrti pacijent hitno operiše, kao i da je svaki četvrti pacijent mlađi od 65 godina

U Srbiji je u toku pilot projekat ranog otkrivanja trbušne aneurizme. Pregledi su obavljeni u nekoliko gradova širom Srbije. Vaskularni hirurg, dr Igor Končar iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije izjavio je za RTS ko bi morao da dođe na ovaj pregled i zašto je važno na vreme otkriti aneurizmu trbušne aorte.

Mobilna ordinacija za skrining danas se nalazi u Leskovcu i već je prijavljeno više od tri stotine građana, navodi dr Končar.

Danas će se pregledi obavljati u krugu Kliničko bolničkog centra Bežanijska kosa, a posle toga, dva dana u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

- Ova kampanja ima za cilj da podigne svest ljudi o postojanju aneurizme i opasnostima koje ona nosi, kao i da se vidi kako na jednostavan način možemo da otkrijemo njeno postojanje. To je ultrazvučni pregled koji traje oko dva minuta. Mi smo tokom prethodnih dana uspevali da pregledamo između 300 i 600 osoba. Pozvali smo sve starije od 50 godina - napominje dr Igor Končar.

On je istakao da najveći rizik imaju muškarci, pušači, stariji od 65 godina, ali je odlučeno da se prošire indikacije jer je ustanovljeno da i ostale kategorije stanovništva obolevaju od aneurizmatskih bolesti.

Za pregled nije potrebna neka posebna priprema, mada je za ultrazvučni pregled preporuka da se pre toga ne jede. Međutim, pošto je interesovanje za preglede veliko i da se dugo čeka u redovima, doktor ne savetuje da pacijenti dolaze gladni, jer se trbušna aorta relativno lako uočava.

Do sada je pregledano dve i po hiljade zainteresovanih građana i otkriveno je oko sto aneurizmi, ali se podaci još uvek obrađuju, tako da će se precizni podaci znati po završetku kampanje, dodaje doktor.

- Važno je naglasiti da nisu sve te aneurizme za operaciju. To nisu neke tempirane bombe koje samo što nisu pukle, već su to aneurizme otkrivene na vreme, što i jeste bio cilj. To su obično manje aneurizme i od tih sto, možda će samo desetak biti za operaciju ove godine, ali sigurno će i ostalih 60 biti za operaciju u naredne dve do tri godine - ističe dr Končar.

Inače, podaci za Srbiju pokazuju da se svaki četvrti pacijent hitno operiše, kao i da je svaki četvrti pacijent mlađi od 65 godina, što je takođe jedan od razloga zašto je pokrenuta ova kampanja i proširena akcija.

- Pacijenti koji su hitno operisani, njihovo lečenje je neizvesno i neki od njih će nažalost i preminuti. Boravak u intenzivnoj nezi tih bolesnika traje između četiri i 10 dana, a kada se aneurizma operiše planirano, boravak traje samo dva dana, a kući se odlazi petog ili šestog dana. Oni koji su hitno operisani i koji prežive odlaze kući desetog ili dvanaestog dana - napominje sagovornik Ane Stamenković.

Pošto je sada procenat pacijenata koji se hitno operišu oko 25 odsto, cilj je da se to smanji na oko pet odsto, što je nešto što su zemlje koje su uvele skrining postigle posle nekih desetak godina, zaključuje dr Igor Končar.

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR