Glas Javnosti

Представнице синдиката образовања затражиле прекид наставе у школама у Србији

Društvo
Autor: rs.n1info.com

Представнице синдиката у образовању затражили су од Министарства просвете у нашој земљи да се привремено прекине настава у основним и средњим школама у Србији због тренутне ситуације са пандемијом коронавируса.

До сада су Италија, Босна и Херцеговина, Грчка, Хрватска, Данска, Румунија, Северна Македонија, Молдавија и Француска, обуставиле наставу док би Аустрија требало од понедељка да уведе ову меру. Настава је такође обустављена и на Косову. Директор Светске здравствене организације за подручје Србије Маријан Ивануша рекао је да је Србија предузела све превентивне мере како би се заштитили од коронавируса. Он је рекао да проглашење пандемије не представља ништо ново, већ упозорење да неке земље крајње озбиљно схвате ситуацију око коронавируса. Он је рекао да је пракса у свету показала да деца најмање обољевају од коронавируса.

Са друге стране Форум београдских гимназија је затражио да се обустави настава. Исто то траже и синдикати запослених у образовању.

Весна Војводић, представница Синдиката просветних радника Независност, каже да је став запослених да се делује проактивно, а не реактивно, па су зато предложили Министарству просвете да привремено прекине наставу у основним и средњим школама, као и у предшколским установама.

"Предложили смо и да се прекине васпитни процес у вртићима у Србији, у смислу у којем би коронавирус могао да угрози школску и предшколску популацију. Највећа је невоља што добијамо у јавности врло контрадикторне информације, тако да кад епидемиолози кажу даје таква мера бесмислена, онда остајемо као грађани ускраћени за информацију који је критеријум за који ће епидемиолози водити у неким наредним данима или седмицама", наводи Војводић и напомиње да грађани имају права да знају о томе, поготово у светлу чињенице да је синоћ објављено да је француски председник привремено прекинуо наставу у тамошњим школама.

"Уз препоруку, ми смо дали и предлоге како би се тај прекид наставе могао ублажити на начин на који ученици не би непотребно морали да губе наставу", каже она.

Војводић наглашава да је у оваквој ситуацији неопходно да се чује и глас родитеља у јавности, и да њихова реч не буде нешто што се говори само у оквиру једне школе или једног синдиката.

"Родитељи одлично знају, када је реч о њиховој децу, у каквим школским условима та деца живе, да ли у овом тренутку има довољно дезинфекцијских средстава, да ли школе имају или немају довољно сапуна или тоалетног папира. Ја заиста мислим да тај глас припада родитељима, јер родитељи јесу забринути", истиче она.

Војводић напомиње да су њене колеге у Северној Македонији потврдили да је тамо донета одлука да уколико два родитеља раде, а имају дете до 10 година старости, онда један родитељ чува дете уз пуну надокнаду, без обзира да ли је запослен у приватном или јавном сектору.

У нашим школама нема сапуна и средстава за дезинфекцију
Она објашњава да је идеја синдиката "Независност" да деца не морају нужно да губе наставу, и позива Министарство просвете да обезбеди дигиталне платформе уз помоћ којих настава може да се одржи путем интернета.

"За оне који немају могућности да тако прате наставу, Министарство би требало да се потруди да таквим ученицима обезбеди таблете, квалитетан и стабилан интернет, и да та деца када требају да се врате у школе, немају велики дан наставних дана као обавезу да надокнаде", појашњава Војводић.

Она је додала да би се привременим прекидом наставе заштитили и запослени у школама, као и многобројна деца која мењају и по два, три градска превоза како би стигла до својих школа у Београду.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже да је ова организација због коронавируса отказала велики скуп који је био планиран за 17. март.

"Сматрамо да је у овом тренутку важније здравље свих нас, наших колега и наших ученика. Међутим, ми морамо добијати конкретније и и истинитије информације, јер смо окружени вестима, али не и информацијама. У складу са тим, чини ми се да смо неодговорни", објашњава она и истиче да се зимски распуст продужио седам дана, зато што је министар заједно са Институтом "Батут" проценио да је вирус опасан и да деца треба да буду ван школе.

"Ми смо то прихватили, јер су они то тако проценили. Сада, ми кажемо да нема потребе да затварамо школе, а цео свет прича о коронавирусу. Мене сада занима шта је то било за зимски распуст. Да ли је то било нешто горе од коронавируса, или је ово сада. Ми који се бавимо школом, нисмо епидемиолози, али зато тражимо јасне информације", захтева Јанковић.

Говорећи о мерама заштите у школама, она наглашава да школе у Србији годинама кубуре са материјалом и трошковима који иду уз то.

"У школама нема сапуна, у школама нема добвољно средстава за хигијену и то није случај од данас, већ и много уназад. Ви сада имате случај да родитељи сами доносе средства у школу, јер заправо школе немају капацитет да све ово подигну на виши ниво. У апотекама готово да и нема тих средстава за хигијену", наглашава Јанковић.

Она очекује да наша држава под хитно предузме све мере које су увеле и све земље око нас.

"Желим да умирим родитеље, јер све пропуштено може да се надокнади. Најважније је да сви буду здрави, а онда ћемо после да видимо шта ћемо да урадимо. Боље је да прекине настава, да се застане на тренутак, да се стави тачка, и онда да видимо шта се даље дешава", закључује Јанковић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR