Glas Javnosti

PREDATA PETICIJA OPŠTINI GORNJI MILANOVAC ZA POMOĆ ANIKI MANIĆ: Ostalo je manje od mesec dana da se sakupi NOVAC ZA OVU DEVOJČICU!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ukupno 5609 ljudi dalo je svoj potpis kako bi podržalo ideju da novac koji nedostaje za lečenje devojčice Anike Manić doplati Opština Gornji Milanovac.

Preko interneta je prikupljeno 2754, a u pisanoj formi 2855 potpisa na oko 220 različitih lokacija u opštini.

Svi potpisi su sinoć sakupljeni na jedno mesto, a danas u podne je predat materijal na pisarnici Opštinske uprave. Nakon toga organizatori peticije upućeni su na razgovor gde ih je ugostio predsednik Skupštine opštine, Lazar Nikolić.

-Skupština opštine primila je peticiju građana u vezi sa  zahtevom da opština Gornji Milanovac odvoji nedostajuća sredstva za koja trenutno nismo sigurni o kolikom iznosu se radi, ali je u pitanju minimum nekolio stotina hiljada evra. Ono što za sada mogu da kažem je da je opština pomogla novčano za lečenje Anike, kao što pomaže i svoj drugoj deci sa teritorije opštine Gornji Milanovac, a pored toga opština je ustupila sve javne prostore na kojima se prikupljao novac. Razmotrićemo dalje na koji način će opština biti u stanju da pomogne. Ovo je jedna tužna i teška situacija i molim sve aktere u javnom prostoru da se ponašaju zrelo i sa razumevanjem- poručuje Nikolić.

Pomoć o kojoj Nikolić govori odobrena je porodici Manić 16. septembra na sednici Opštinskog veća,  tela lokalne samouprave kojim predsedava predsednik opštine, Dejan Kovačević. Radilo se o sumi od 100 hiljada dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Foto: Budi human

Skupština opštine, čijim sazivom predsedava Nikolić, ima mogućnost da donese odluku kojom bi naložila Opštinskom veću da odobri izdvajanje još novca; to bi bio jedan od mogućih modela postupanja na osnovu peticije kao oblika narodne inicijative.

Na pitanje kakve su šanse da do zakazivanja sednice Skupštine, na kojoj bi se o tome odlučivalo, uskoro i dođe, Nikolić kaže da je Skupština opštine primila sa uvažavanjem inicijativu gradjana sa zahtevom za pomoć Aniki Manić.

-Inicijativa je primljena pre sat vremena (kada smo i vodili razgovor s njim). Svesni smo koliko je problem delikatan i uznemirujuć. Kao sto sam već rekao, razmotrićemo mogućnosti opštinskih organa na koji način još može opština da pomogne, a sve u skladu sa zakonom i Ustavom RS i u zakonski određenim rokovima- pojasnio je Nikolić.

Ukupan iznos potreban za Aniku je 2 miliona i 132 hiljade evra. Današnji podaci govore da je do pune sume ostalo oko 26 odsto. Anikino lečenje mora početi najkasnije do polovine decembra.

(Glas javnosti/GMinfo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR