Glas Javnosti

PRED VLADOM SRBIJE NASTAVNICI PITALI RUŽIĆA: 'ZA KOGA RADI MINISTARSTVO PROSVETE' I NAJAVILI MASOVNO OKUPLJANJE!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Na današnjoj konferenciji za medije nazvanoj “Za koga radi Ministartsvo prosvete”, u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, pred simbolično oblačnim nebom ispred Vlade Srbije, svih pet govornika je ministra Branka Ružića upozorilo na sve teže podnošljive probleme i upozorili ga da konkretna rešenja predugo čekalju, kao i da će polovinom juna pozvati kolege da se okupe.

Današnja Konferenciju za medije, počela je u 11.00 časova, ispred Vlade Republike Srbije, sa namerom da pokušaju na daju odgovore na pitanje “od

million dolara” - Za koga radi Ministartsvo prosvete? - ako ne za učenike i njih, pa su kandidovali i četiri potpitanja kao radna naslova o kojima će govoriti:  Zašto su na jednoj strani roditelji, nastavnici i lokalna samouprava, a na drugoj Ministarstvo prosvete? Zašto je srednja škola u Bujanovcu primer nebrige države prema đacima i njihovim porodicama? Zašto nemamo novi Jedinstven informacioni sistem, a stari smo isključili? Zašto su u Srbiji zaštićeni bahati direktori?

Ova bremenita pitanja prva su otvorili članovi predseništva USPRS, Vesna Jerotijević i  Dobrivoje Marjanović, koji su podsetili da već mesecima čekaju na odgovore na brojna pitanja iz Ministarstva prosvete, da je nedopustivo da predugo čekaju ažužiranje podataka o praćenju zaposlenih u obrazovanju, sistem ne radi od 30. decembra prošle godine, kao i da se neprekidno krši zakon prilikom zapošljavanja, ali na sve to Ministrarstvo prosvete ne reaguje.

Predsednica odbora Unije SPRS iz Bujanovca, Olivera Filipović, govorila je o uslovima rada Srednje stručne škole “Sveti Sava”  u kojoj predaje:

-Već četiri godine imamo problem sa upisnim politikom. Naša škola je jedina srednja škola koji učenici pohađaju na srpskom jeziku, ali je dugo nisu mogli upisati svi koji to žele, jer nema dovoljno odeljenja. Svake godine tražimo pet odeljenja, ali nam iz države daju četiri. Nastavnici osaju bez posla, deo učenika mora da ide u druge gradove. Veliki broj porodica se tako iseljava, nastavnici odlaze Beograd, Niš... Evo, baš juče je stiglo usmeno obećanje da smo dobili peto  odeljenje, videćemo kada će stići i napismeno. Imamo 150 učenika, dovoljno broj za pet  odlejenja, ali vek neka prepreka.   Neizvesnost i tenzije bez potrebe, država mora da realnije sagleda naše potrebe. Hvala Uniji SPRS što nam daje priliku ad se čuje i za naš glas, - rekla je nastavnmoica iz Bujanovca, Olivera Filipović. 

Jasna janković, Foto: Privatna arhiva

Vladimir Adžić, član predsedništva USPRS, podsetio je, takođe, na bahate direktore škola koji gube sudske sporove o kome su pisali ministru Ružiću pre tačno mesec i sedam dana, ali odgovora nema. Podseća da ga to pita sindikat koji je prisutan u 800 škola i ima 30.000 članova, ali on ne odgovara. Podsetio je na njihova tri poslednja protesta u Kragujevcu, Kraljevu i Kruševcu, pod sloganom “I pravo i pravda” kadu su tražili smenu tamošnjih direktora škola, jer smatraju da su ovi svesno kršili zakon pri zapošljavanju, bez obzira što će ulaziti u sudske sporove koje će neminovno izgubiti, ali znaju da kazne neće plaćati iz svog džepa, već građani Srbije. Naveo je primer samo škole “Sveti Sava” iz Toponice čiji su troškovi suđenaj već oko 300.000 dinara, a tek slede novi.

-Poslednja informacije iz ove škole je da je direktorka otišla  na godišnji odmor, na kome će ostati duže od mesec dana! Ministar Ružić je već upozorio takve ditektore, koji prave nepotrebne velike sudske troškove da će ih razrešiti, ali reakcije nema. Recimo, i u Kniću su trokovi suđena  već 300.000, a biče još veći. Ako ne može da rešaba ministar  Ružić, koji je i potpresednik Vlade, idemo kod premijerke, kod predsednika države. Tražimo samo da se poštuje zakon , ako im nešto nije jasno neka nas pozovu, mi smo tu jer želimo da rešavamo  probleme, - poručio je Vladimir Adžić..

-Za koga radi Ministarstvo prosvete,  to je to pitanje od miloon dolara.  Kada čujete ove primere shvatate da Ministarstvo prosvete radi u korist naše štete! Zašto se to radi u Bijanovcu, zar čekamo da odu svi Srbi i Romi, ako budu nastavili da nam uzimaju po jedno odeljenje svake  godine. Dokle se tolerišu bahati direktori, ministar mora da pošalje dobar signal, da kaže stop! Prethodni ministar nas je izbegavao, upozoravamo Ružića, da će do polovine juna ovde doći  mnogo više ljudi, plus ozvučenje, ako nas i on bude uporno izbegavao. Mora se konačno znati  za koga radi Ministarstvo prosvete, - rezimirala je Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR