Glas Javnosti

PRAZNIK KOJI DONOSI SREĆU ŽENAMA! Slavimo Svetu mučenicu Agatiju, a ovaj običaj bi trebalo ispoštovati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna ckrva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetoj mučenici Agatiji, poznata je i kao Agata Sicilijska.

Agatija je hrišćanska mučenica iz 3. veka, a zbog ljubavi prema Hristu podnela je strašne muke.

Ko je bila Sveta Agatija?

Sveta Agatija rođena je u imunoćnoj porodici, uglednih i dobrih ljudi u sicilijanskom gradu Palermu. Predanje kaže da je bila izuzetno lepa devojka. Od ranog detinjstva je živela u skladu sa hrišćanskim vrednostima i moralnim vrlinama.

NJen život se potpuno promenio kada je car Trajan počeo da progoni hrišćane. Agatija je uhapšena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana kog je zanela njena lepota. Poželeo je da oženio njome i to joj je predložio. Ovakva ponuda mogla je da joj sačuva život, ali Agatija je odbila ponudu rekavši da je ona nevesta Hristova. Sudija je bio uvređen, stavio ju je na teške muke, bila je vezana za drvo i šibana do krvi.

Sudija ju je ponovo pitao da li želi da se odrekne Hrista i da tako izbegne muke. Na ovo mu je Agatija, kako kaže predanje, odgovorila: "Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u raj, ako telo moje najpre ne bude sokrušeno mukama".

Sveta Agatija je preminula, 251. godine.

Agatijinog krvnika ubrzo je stigla zaslužena kazna. Prema predanju, sudija je krenuo do imanja Agatijinih roditelja kako bi ga prisvojio za sebe. Na tom putu, celu svitu su izgazili konji koji su se u jednom trenutku neobjašnjivo razbesneli.

Sveta mučenica Agatija smatra se zaštitnicom svih onih koji nepravedno stradaju zbog svojih uverenja ili vere.

Agatiju posebno poštuju žene jer se veruje da će ih ona zaštititi od svake bolesti i boli. Smatra se da danas treba da se prošeta do crkve, pomoli se i zapali sveća u pomen na ovu sveticu, a da će to doneti mir i sreću.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR