Glas Javnosti

PRAZNICI SPC POD BUDNIM OKOM UDBE: Dokument koji najbolje opisuje mračnu stranu komunističkog perioda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na sednici Međuopštinske konferencije SK Leskovac iz februara 1977. godine, analizira se gde su sve slavljeni verski praznici od Skoplja do Crne Trave: ko je nosio srpsku kapu šajkaču, ko je prodavao badnjak.

Stariji pamte, a mlađi su čuli da nije za vreme Tita bilo poželjno da se proslavljaju praznici kao Božić ili srpska Nova godina. Jedan zapis star 45 godina lepo pokazuje kakav je bio odnos komunista u Leskovcu prema onima koji su poštovali srpske običaje.

Dokumet iz 1977. godine sačuvan je u arhivu Udruženja „U ime naroda za slobodnu Srbiju“. Iako je tada prošlo više od 30 godina od dolaska komunista na vlast, još su praznici Srpske pravoslavne crkve bili trn u oku zvaničnoj ideologiji, jer „religija je opijum za narod i ostatak mračne prošlosti“. Na sednici Međuopštinske konferencije SK Leskovac iz februara pomenute godine, analizira se gde su sve slavljeni verski praznici od Skoplja do Crne Trave: ko je nosio srpsku kapu šajkaču, ko je prodavao badnjak… Posebno ih je brinulo da su čak slavili i neki članovi partije.

„Drug Tito“ umire tri godine kasnije, a slobodno obeležavanje srpskih verskih praznika počelo je 90-ih godina 20. veka.

„Prema informaciji Međuopštinske konferencije SK Leskovac, 6. januara ove godine, autobusi „Jugoekspresa“ iz Leskovca, koji saobraćaju na liniji Leskovac – Crna Trava, bili su okićeni hrastovom šumom – „božićnim badnjakom“. Kondukter autobusa, na liniji Vlasotince – Crna Trava, naplaćivao je uz karte još po 2,00 dinara, na ime „badnjaka“, a po dolasku u Crnu Travu zakitio restoran, na šta su gosti reagovali. Isti kondukter, 13. i 14. januara, doneo je iz Leskovca nekoliko srpskih kapa „šajkača“ i stavljao ih na glave pijanim gostima u hotelu „Vilin lug“ u Crnoj Travi, a takođe i u kafani u selu Brod gde je uz konzumacije dočekivana „stara Nova godina“. Ovakvih pojava bilo je i u Vranjskoj Banji u restoranu „Kičer“ i privatnoj kafani „San letnje noći” na Bujanovačkom jezeru. U ovim ugostiteljskim objektima bilo je oko 450 lica i to najviše iz Vranja, Bujanovca, Preševa, Kumanova, Skoplja, Vladičinog Hana i drugih mesta. Među njima bilo je i članova Sveza komunista.

Autobus Jugoekspresa (6, 13. i 14. januara) prevozio je omladinu i građane od Crne Trave do Broda, u vanrednim turama, da bi uveličali tradicionalni verski sabor u selu Brod.“

(februar, 1977. godine)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Milica u 18.01.2022 10:23:19 h
     0 
Poštovana gospodo, prenesite svom uredniku da će biti tužen zbog jrađe autorskog teksta, zato što se ga predstavili čitaocima kao svoj, n elinkujući JuGmediu, portal sa kog ste ga preuzeli, pa ste nas tako odđštetili. Ili ćete se nagoditi sa novčanom odštetom ili idemo na sud. Jer, ovo vam nije prvi put. Urednica