Glas Javnosti

PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE TRI JERARHA: Danas je CRVENO SLOVO, a cela godina će nam zavisiti od toga KOJI VETROVI DUVAJU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas pravoslavni vernici slave veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendaru, Sveta tri Jerarha, koji treba ga proslaviti u miru i slozi!

Svaki od tri Jerarha: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti imaju svoj poseban dan praznovanja, a u 11. veku, za vreme cara Aleksija Komnina, doneta je odluka da ova tri velika svetitelja imaju i zajednički praznik.

Prema predanju, postojala je rasprava u narodu koji od trojice svetitelja je najveći. Episkop evhaitski Jovan je imao viziju u snu: javili su mu se svaki od ova tri svetitelja zajedno.

 "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno... niti ima među nama prvog ni drugog", rekoše mu Jerarsi u snu.

Još su ga posavetovali da im napiše zajedničku službu i da im se odredi zajednički dan praznika.

U srpskim krajevima pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi - običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik. Ove godine, praznik pada u petak, pa na ovaj dan treba postiti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR