Glas Javnosti

PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE SVETOG GERASIMA: Ako izgovorite ovu MOLITVU vaš život će krenuti NABOLJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i njeni sledbenici danas proslavljaju prepodnobog Gerasima Jordanskog, svecu koji se i danas zbog svoje posvećenosti uzima za primer svima.

Gerasim Jordanski bio je značajan svetac. Najpre je podvižništvo učio u misirskoj Tivaidi, pa je onda prešao na Jordan, gde je osnovao porodicu, u kojoj je imao oko 70 monaha, i koja i dan-danas postoji. Za svoj manastir, Gerasim je postavio poseban ustav.

Bio je primer svima. Uz časni post nije jeo ništa osim što se pričešćivao. Jedna od priča iz života ovog sveca tiče se njegovog susreta sa lavom koga je čuo da riče jer mu se u šapu zario trn.

Gerasim mu je bez straha prišao i zveri iščupao trn iz šape. Lav je pošao za njim u manastir i tamo je živeo sa svecem sve do njegove smrti.Legenda kaže da, kada je Gerasim umro, i zver je od tuge uginula za njim.

Ovom velikom i poštovanom svecu danas se, prema verovanju, upućuje sledeća molitva koja, kažu, iskrenim moliocima menja život nabolje:

"Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Gerasime. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje. Amin!"

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR