Glas Javnosti

Pravoslavlje pred iskušenjem modernizma i ekumenizma: KAKAV PATRIJARH JE DANAS POTREBAN SRBIJI?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Profesor i pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević rekao je da novog srpskog partijarha, ma ko on da bude , čeka ga težak izazov.

-Srbija je zemlja koja se uvek nalazila u ozbiljnim geopolitičkim iskušenjima i naši patrijarsi su u čitavom 20. veku, a ove godine se slavi sto godina od obnove autokefalije SPC, imali vrlo ozbiljne zadatke. Patrijarh Dimitrije je sa svojim narodom preživeo Prvi svetski rat i albansku golgotu, patrijarh Varnava je umro verovatno otrovan u doba borbe protiv konkordatske krize, nametanja vatikanske prevlasti u Kraljevini Jugoslaviji, Patrijarh Gavrilo je bhio od 1941. do 1945 pod nemačkom stražom, ali nije dao da komunisti do kraja manipulišu SPC i sprečio je nekanonsku autokefalnost makedonske crkve – objašnjava Dimitrijević za „Glas javnosti“.

Dimitrjević je objasnio i da su drugi patrijarsi u 20. veku imali problema.

On dalje navodi da je došao „Patrijarh Pavle koji se na čelu crkve našao u najtežem vremenu rata,  u vreme  raspada bivše Jugoslavije kada je zahvaljujući svojoj molitvi, pobožnosti i čestitosti bio pravi uzor srpskom narpodu,a i Patrijarh Irinej je živeo u turbulentnom vremenu , kada je Carigradska patrijaršija izazvala raskol u pravoslavlju“.

-  Ko god da dođe neće mu biti lako, ali pred sobom mora da ima Svetog Savu kao uzornog poglavara i episkopa Srpske pravoslavne crkve , čoveka koji umeo da vodi našu crkvu između Istoka i Zapada i sačuva njen pravoslavni identitet, da učvrsti ono što je u srpskom narodu vredno. Kako će se delje razvijati izbor patrijarha , videćemo. Sve sile koje žele da rasture srpski narod i da ga odvoje od njegovog identiteta radiće protiv SPC- rekao je Dimirjević.

On je dodao da  „ne možemo uvek da se vadimo na to da su samo spoljni faktori ono što nam smeta“.

-Bilo bi potrebno jedno duhovno i moralno pročišćenje SPC, katarza koja je neophpodna, to se u pravoslavlju zove pokajanje. Nama je potrebno svecelo pokajanje počev od vernika do episkopa koji moraju da shvate da je njihovo služenje iznad običnog zamaljakog služenja- rekao je Dimitrijević.

On je ocenio da „ekumenizam i modernizam razaraju pravoslavlje stotinu godina“ i dodao da je  Papa Franja  „klovn koji propagira globalističku priču“ i da su se „rimokatolicizam i protestantizam udaljili od osnovnih hrišćanskih načela“.

Ceo intervju s profesorom Dimitrijevićem pogledajte na kanalu "Glasa javnosti" na Youtubeu.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR