Glas Javnosti

PRAVILA ONLAJN KUPOVINE! Ove podatke nikada nemojte da dajete (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U eri kad se i u Srbiji sve više kupuje onlajn važno je da znate koja su vaša prava, ali još važnije je da znate da svojim ličnim podacima upravljate isključivo vi.

Lični podaci kao što su matični broj građanina, broj lične karte, pol i rod spadaju u stvari koje nikako ne bi trebalo ostavljati prilikom onlajn trgovine, rekla je za N1Mila Bajić iz SHARE fondacije.

“Ne postoji nikakva zakonska osnova da se tako nešto traži u ovim situacijama”, rekla je Bajić.
Ona je objasnila zašto je baš matični broj opasnost za eventualnu zloupotrebu.


Matični broj “može da se referencira sa brojevima telefona, računa i drugim informacijama” rekla je i dodala da lični podaci kao što su ime i prezime, adresa, broj telefona ograničeni na one koji su potrebni za izvršenje trgovine.

Mnogo puta smo kliknuli i prihvatili određene “pop-ap” prozorčiće na pojedinim sajtovima i bez čitanja obaveštenja o “kolačićima” gde je navedeno za šta se koriste naši lični podaci odnosno podaci o našoj IP adresi. Na primer ukoliko neko želi da kupi aranžman za letovanje i na internetu pretražuje ponude, on do tada nije upisao nijedan lični podatak, ali su na većini stranica instalirani kolačići koji prate njegovo ponašanje i samim tim rade njegovo profilisanje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR