Glas Javnosti

PRAVE SE NANOCEVI U STAROJ PAZOVI: 50.000 puta tanje od vlasi kose, a 100 puta jače od čelika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kompanija OCSiAL naredne godine u Staroj Pazovi otvara centar za izgradnju grafenskih nanocevi, materijala za koji u kompaniji kažu da je 50.000 puta tanji od vlasi kose, a 100 puta jači od čelika.

Iako su od otkrića 1991. godine stajale u laboratoriji, mogu da se koriste u proizvodnji asfalta, baterija, guma, pa čak i silikonskih narukvica za satove, rekao je na predstavljanju kompanije generalni direktor Konstantin Notman.

- Problem kod standardnih materijala koji se koriste u građevinarstvu, auto ili avio-industriji, je u njihovoj neefikasnosti i težini - kaže Konstantin Notman. Svi su, ističe, preteški.
Iz kompanije navode da do 85% energije troši avion kako bi uopšte uspeo da nosi, odnosno izdrži sopstvenu težinu, piše portal Ekapija.

Mogućnosti su, smatra Notman, skoro, pa neograničene. Od silikonskih narukvica za satove, do baterija za električne automobile, gume, pa i asfalt.
- Jedna od važnih stvari je i upotreba grafenskih nanocevi u proizvodnji boca koje koriste vatrogasci za gašenje požara. Njihovim korišćenjem težina boca može da se smanji skoro za polovinu - navode u OCSiAL-u.
Kako funkcionišu grafenske nanocevi
Ranije su bile poznate kao ugljenične nanocevi sa jednim zidom. To su listovi debljine jednog atoma umotani u cevi.
Kada se ubace u materijal, stvaraju trodimenzionalnu ojačavajuću provodnu mrežu koja daje novo svojstvo materijalu i, baš zato, omogućava stvaranje novih materijala.
Kako navodi Notman, grafenske nanocevi rešavaju osnovni problem silicijumskih anoda i obezbeđuju mnogo bolje performanse katodama, osnovnim delovima litijum-jonskih baterija.
Silicijumske anode se, kaže, "mnogo više i češće šire i skupljaju, od onih u kojima se nalaze grafinske nanocevi, skoro četiri puta". To širenje i skupljanje dovodi do bržeg gubitka efikasnosti baterije, odnosno kraćeg životnog veka.
- Upotrebom grafenskih nanocevi u silikonskim anodama postiglo bi se, tvrde iz OCSiAL-a brže punjenje, drugačiji životni ciklus i lakše baterije.

Zato je pitanje kog je OCSiAL želeo da reši od nastanka 2009. godine - da li je moguće stvoriti industrijsku tehnologiju za sintezu grafenskih nanocevi optimizovanu za stotine hiljada tona godišnje i značajno smanjiti cenu.
Kompanija je napravila TUBALL, prve grafenske nanocevi koje su dostupne za komercijalnu primenu novog materijala u širokom spektru industrija.
Kako prenosi RTS, na sajtu kompanije navodi se da se više od 70% svih osnovnih materijala može poboljšati uvođenjem univerzalnog aditiva, grafenskih nanocevi. I to njegovim olakšavanjem. Materijalu u koji se stavlja dodaje samo oko 0,01% njegove težine.
- Postrojenje za sintezu cevi u Staroj Pazovi biće središte industrijskog centra grafenskih nanocevi - tvrde u kompaniji i zaposliće 200 ljudi, različitih nivoa obrazovanja i iskustva. Izgradnja je u toku, a trebalo bi da bude pušten u rad za par meseci, prenosi RTS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR