Glas Javnosti

PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA: Republički Poverenik poništio rešenje opštine Aranđelovac u vezi 'ševrolet-afere'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije poništio je rešenje Opštinske uprave opštine Aranđelovac, kojim je opštinsko rukovodstvo izbeglo da dostavi tražene odgovore vlasniku portala ''Stvarnost''.

U navedenom rešenju Poverenika, koje je u redakciju Internet portala „eStvarnost“ stiglo juče, 16. septembra, napisano je i da „Opštinska uprava opštine Aranđelovac u Aranđelovcu je dužna da postupi, odnosno odluči po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja mr Todorović Dragana iz Aranđelovca podnetom 24. 05. 2020. godine u roku od 15 dana od dana prijema ovog rešenja“.

Dakle, i u slučaju ševrolet-afere nadležni republički organ je utvrdio nezakonito postupanje opštine Aranđelovac, u kojoj rukovodstvo smatra da može da radi šta hoće i da za posledice nezakonitog rada nikome, ne samo ne odgovora, već da ne mora nikoga ni da obavesti šta se dogodilo i ko je kriv za nezakonito postupanje. Čak su i na traženje Poverenika predstavnici opštine Aranđelovac, u odgovoru na žalbu Dragana Todorovića, napisali 5. avgusta ove godine kako se opština Aranđelovac ne bavi pisanjem „političkih pamlfleta“, čime su mogli samo da pomognu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije da shvati s kim ima posla i da poništi njihovo prvostepeno rešenje, te im naloži da u roku od 15 dana dostave sve tražene odgovore Draganu Todoroviću.

Elem, i u ovom slučaju potvrđena je ona narodna da je pravda spora, ali dostižna, tako da najdalje početkom oktobra (jer je i u opštinu Aranđelovac najverovatnije juče stiglo rešenje, koje su u redakciji ovog portala dobili 16. septembra), s obzirom na utvrđenu obavezu dostavljanja odgovora „u roku od 15 dana od dana prijema ovog rešenja“ valja očekivati odgovore opštine Aranđelovac o ševrolet-aferi. Izvrdavali su aranđelovački vlastodršci skoro četiri meseca da obaveste javnost o vinovnicima i svim okolnostima saobraćajne nezgode, koja se dogodila 24. maja ove godine, ali su rešenjem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije sad priterani u klinč.

Kad se opština Aranđelovac o svemu i zvanično oglasi moraće da reaguju i nadležni državni organi (pre svih tužilaštvo i policija), kako bi bila utvrđena i konkretna odgovornost za sva lica koja su, direktno ili indirektno, doprinela saobraćajnoj nezgodi u centru Aranđelovca 24. maja ove godine (koja je zbog zataškavanja opštinara prerasla u ševrolet-aferu, poznatu i van granica opštine pod Bukuljom).

(Glas javnosti/Stvarnost.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR