Glas Javnosti

PRAVA ZELENA OAZA: Umesto deponije u Čelarevu 6.500 sadnica lišćara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na mestu bivše divlje deponije u Čelarevu ovih dana zasađeno je 6.500 sadnica lišćara, a akcija pošumljavanja je realizovana kroz projekat "Zasadi drvo".

Sadnice će kroz nekoliko godina predstavljati pravu zelenu oazu. Opština Bačka Palanka obezbedila je sredstva da se deponija koja je zauzimala dva hektara, godinama predstavljala ružan prizor i bila ekološki neprihvatljivo mesto, sanira i rekultiviše i time obezbedila uslove za sadnju.

U akciji su učestvovala deca iz OŠ "Zdravko Čelar" iz Čelareva, volonteri iz svih krajeva Srbije, Vojvodine, opštine Bačka Palanka, piše portal Ekapija.


- Ovo je jedan lep primer kako možemo prirodi da vratimo ono što smo joj uzeli. Na ovom mestu se decenijama odlagao otpad, uništavala se životna sredina, a sada, zajedno sa decom, dajemo lep primer kako da negujemo i vodimo računa o životnoj sredini. Kroz koju godinu ćemo ovde imati jednu lepu šumu, pčele i ptice i ovo je jedna lepa volonterska akcija - rekao je predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Milan Čavić. - U budućnosti će JP Vojvodina šume raditi proređivanje, da se ne dozvoli invazivnim vrstama da napadaju zasađeno drveće, a mi ćemo tokom godine, ako ne bude padavina, organizovati zalivanje i nećemo dozvoliti da se posuše sadnice.


Direktor JP Vojvodina šume Roland Kokai, kazao je da su korišćene sadnice proizvedene u rasadnicima JP Vojvodina šume. Dodao je da je na površini od 2,3 hektara sklonjena deponija i zasađene su tri vrste sadnica koje odgovaraju ovom staništu, a to su bagrem – medonosna biljka pogodna i za pčelarstvo, dud koji će biti hrana za ptice u budućnosti i sibirski brest koji je otporan na sušu, a za pet do deset godina će sve postati ozbiljan park. Roland Kokai je napomenuo da, kada se sanira deponija, važno je da na tom mestu bude nešto što će odvraćati građane da ponovo tu donose smeće.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR