Glas Javnosti

DA LI PRAŠINA IZ ČERNOBILJA SEJE RADIJACIJU? Sada se oglasio i SRBATOM, ovo su poslednji REZULTATI MERENJA u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov poručio je danas u pisanoj izjavi da nema razloga za zabrinutost građana i da nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji Srbije, kao ni na teritoriji Evrope.

U saopštenju SRBATOM, "povodom učestalih upita građana i medija i tendencioznog širenja netačnih informacija na društvenim mrežama i putem drugih sredstava komunikacije među građanima Srbije", ističe da merna mesta u Srbiji i Evropi nisu zabeležila pojačano zračenje.

 

"Sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama", istaknuto je u saopštenju. Dodaje se da je, prema podacima ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela od 27. februara, u Кijevu pogođeno skladište radioaktivnog otpada kijevskog ogranka državnog specijalizovanog preduzeća "Radon".

"Кasnije u toku dana pregledom je ustanovljeno da nema vidljivih oštećenja skladišta i da nije došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u životnu sredinu. Automatski sistem za monitoring radioaktivnosti u ovom preduzeću je ponovo u funkciji", rekao je Velinov. Takođe, u protekla 24 sata, prema podacima sa mernih stanica sistema za rano upozoravanje Srbije na nuklearni ili radiološki akcident, Evropske mreže za razmenu radioloških podataka i portala za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju, nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje kao ni na teritoriji Evrope, naglasio je Velinov.

 

Iz SRBATOM poručuju da je, od početka krizne situacije na istoku Evrope, Direktorat u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i kontinuirano obavlja pojačane aktivnosti na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Srbije. Direktorat će, kako su najavili, od danas svakodnevno nakon 12 časova na zvaničnom sajtu objavljivati jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji Srbije i Evrope. "Ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani će biti trenutno obavešteni", naglasili su iz SBRATOM.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR