Glas Javnosti

Praktični deo dualnog obrazovanja je najbitniji, ali ne samo to

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Dualno obrazovanje u Srbiji obuhvata 10 hiljada učenika koji se obučavaju u 800 kompanija.

Nemačke firme koje dolaze u Srbiju angažuju se za veću primenu dualnog obrazovanja, jer im sve više nedostaje stručna radna snaga, rečeno je na konferenciji koju je organizovala nemačko-srpska privredna komora AHK.

Zakon o dualnom obrazovanju primenjujemo od 2019. školske godine. Generacija koja je završila srednje stručno obrazovanje pre dve godine, donela je prve rezultate. 

"Među učenicima koji su obrazovanje sticali po dualnom modelu čak 69% je zaposleno odmah. Samo 42% onih koji su učili po klasičnom modelu je zaposleno", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

I zarade dualno obrazovanih srednjoškolaca više su od 20%, dodaje premijerka, ali uprkos uspesima, ono je nedovoljno poznato u javnosti.

"Nadamo se da će manifestacije kao što je ova doprineti tome da dualno obrazovanje postane još poznatije. Naš cilj mora da bude takođe da dualno obrazovanje postane popularnije i u malim i srednjim srpskim preduzećima, ne radi se o tome da samo nemačka preduzeća uvode dualno obrazovanje, nego to sve treba da se dešava u celoj zemlji", rekao je Denis Kajzer, šef Privrednog odeljenja Ambasade Nemačke.

Prema anketi Nemačko-srpske privredne komore 95% njihovih firmi ponovo bi investiralo u Srbiju. Iako zapošljavaju 70 hiljada naših radnika, neophodna im je stručna radna snaga koje ima sve manje, jer visokokvalifikovani sve više odlaze u zemlje EU.

Najbitniji je praktični deo dualnog obrazovanja, jer samo tako mogu dugoročno da se podmire sve veće potrebe industrije.

Milan Grujuć, predsednik Nemačko-srpske privredne komore AHK kaže da to znači da praktični deo obrazovanja treba da bude više zastupljen.

"Nastavni planovi i programi trebalo bi da se kontinuirano usklađuju sa potrebama privrede, procesi i procedura akreditacije kompanija u kojima se sprovodi dualno obrazovanje trebalo bi da se dodatno pojednostave. Kompanije bi trebalo da bolje sarađuju sa osnovnim školama kako bi mladima i njihovim roditeljima ponudili opcije za obrazovanje i karijerne mogućnosti kao i mogućnosti napredovanja u kompanijama", ističe Grujić.

Od prošle godine, dualno obrazovanje uvedeno je u devet visokoškolskih ustanova. Sada imamo 150 studenata koji se školuju po dualnom modelu i obučavaju u 75 kompanija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR