Glas Javnosti

Poznati dečji lek koji se koristi i u Srbiji povučen iz prodaje u Hrvatskoj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode je obavestila o povlačenju serija leka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralni rastvor (acetilcistein).

Kompanija Sandoz d.o.o., nosilac odobrenja za lek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralni rastvor (acetilcistein), u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog leka.

Povlačenje se sprovodi iz preventivnih razloga. Navedene serije leka povlače se na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitet koja se odnosi na moguću pojavu zagađenja rastvora česticama ambalaže. 

Lek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lekovi. Pacijenti treba da se obrate svom apotekaru ili doktoru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

Kako podseća Poslovni dnevnik, zdravstveni radnici su obvezni da prijave HALMED-u svaku nuspojavu leka, kao i neispravnost u kvalitet leka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lek takođe mogu nuspojavu da prijave direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom lekaru ili apotekaru radi savetovanja o načinu nastavka terapije, saopštili su iz HALMED-a.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR