Glas Javnosti

POŽAR NA DEPONIJI KOD LJIGA ŠIRI SE PREMA NASELJU! Vatra tinja od petka, a meštani zabrinuti za zdravlje: GUŠE SE U DIMU

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Na divljoj deponiji u Belanovici kod Ljiga, koja se nalazi u neposrednoj blizini šume, požar je izbio još u petak, a meštani upozoravaju da da su sada i njihovi životi ugroženi zbog kontaminiranog vazduha.

U sred šume na obroncima Rudnika na području Belanovice, nikla je pre par godina divlja deponija.

Radi se o ’privremenom’ smetilištu kada je u septembru Opština Ljig izgubila svoju deponiju zbog izgradnje auto-puta ’Miloš Veliki’. Nakon toga, lokalno komunalno preduzeće svo đubre prikupljeno na teritoriji opštine počelo je da odvozi na ovu lokaciju u Belanovici, gde je zbog ogromne količine smeća,deponija praktično zašla u šumu.

U petak je tokom jednog istovara došlo do požara, zbog čega su meštani ogorčeni.

Meštani kažu da im je bilo čudno jer se vatra pojavila na nekoliko mesta na deponiji dok su radnici komunalnog još uvek istovarali otpad. Kasnije se požar proširio, a dim ih ’davi’ već danima. Dodaju još da su na vreme upozoravali nadležne na ovakve događaje obzirom da na deponiju svaki dan stižu po dva tri šlepera puna smeća.

Deponija se na kraju proširila usred prelepe bukove i borove šume – priča Verica Mirić, meštanka Belanovice čije se domaćinstvo nalazi najbliže deponiji.

- Proizvodimo organsku hranu, ali to je sada nemoguće. Stoka pije zagađenu vodu koja se cedi na sve strane, sve do reke Kačer. Ovde se sve vrste otpada iz Ljiga dovoze, što je užasno - kaže ona.

Vazduh je sada zbog vatre kontaminiran, nama su životi ugroženi. Nebrojeno puta smo pisali opštinskim i republičkim inspekcijama, ali sem pravljenja izveštaja nikada ništa, evo već treću godinu, nije urađeno da se ovo smetlište bar ogradi i obezbedi – ogročena je naša sagovornica.

Ekipe JKP "Komunalac" iz Ljiga su, kako bi zaustavile širenje vatre i sanirali požar, na deponiju izručile sadržaj čak 50 kamiona sa po 20 tona zemlje, ali se dim i dalje vidi.

U tom JKP ne spore da je reč o “divljoj” deponiji koja je sve vreme privremeno rešenje za odlaganje otpada iz Ljiga, ali tvrde da su počeli da ograđuju smetlište i da će postaviti kapiju i radnike obezbeđenja, "kako bi postojala kontrola deponovanja đubreta i sprečavanja eventualno novih paljevina".

Vek trajanja deponije u Belanovici, kako kažu, još je godinu dana nakon čega bi bila sanirana a zemljište rekultivisano.

Otpad iz Ljiga do tada bi trebao da se odvozi na regionalna deponija u Kaleniću kod Uba, na koju bi otpad dovozili iz 11 gradova i opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR