Glas Javnosti

Povrtari iz Žitorađe OGORČENI bacaju krastavce: OVO JE SRAMOTA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meštani sela Izvor kod Žitorađe bave se povrtarstvom, a trenutno u oko 300 tamošnjih plastenika imaju krastavce. Godina je podbacila što se prinosa tiče, ali to nije ono najgore što je zadesilo proizvođače ovog povrća, već cena od svega 10 dinara za kilogram

Na društvenim mrežama su osvanuli video zapisi na kojima se vidi kako pojedini proizvođači sa juga Srbije bukvalno bacaju tone krastavaca na deponije.

“Ovo je sramota! 10 dinara za kilogram krastavaca, to je cena koja je ispod svakog minimuma, ponižavajuća.” – kaže Saša Antonijević iz Izvora kod Žitorađe.

 Prošle godine je cena krastavaca bila takođe loša, međutim, proizvođači su se nadali boljoj sezoni, ali ni 2021. godina neće biti profitabilna kada je u pitanju proizvodnja ovog povrća.

 “Krastavac je 10 dinara, a gajbica 55 dinara, plus gorivo, jer nosimo u Leskovac. Imali smo sreću pa smo dogovorili saradnju sa ZZ Zelena zvezda, pa su nam oni izašli u susret i dali njihovu ambalažu, inače ne znam kako bismo. A nemaju svi takvu saradnju.” – kaže Antonijević.
Proizvođači ne znaju šta je razlog tako niske otkupne cene krastavaca, ali kažu da potražnja za ovim povrćem ne manjka.

“Prinos je ove godine podbacio, plus ova loša cena, tako da ni ove godine nema računice. Naprotiv, samo gubitak. Ipak, potražnje ima. Roba ide. Šta je problem, zaista ne znam.” – kaže Antonijević.

 Nakon krastavaca, meštani Izvora će proizvoditi paradajz, te se nadaju da će ove godine bar ta priča imati lepši kraj.

(Glas javnosti/Agrosaveti.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR