Glas Javnosti

POVRAĆANJE, DIJAREJA, PA INFUZIJA! Stomačni virus kosi roditelje i decu po Srbiji: Ovo su svi simptomi

Društvo
Autor: Glas javnosti / srbija danas

Ovaj virus se posebno lako širi tokom zimskih meseci

Visoka temperatura do 40 stepeni, mučnina, povraćanje, malaksalost, simptomi su koji poslednjih nekoliko nedelja muče decu. Iako roditelji strahuju od "krakena", najzaraznijeg podsoja omikrona, epidemiolozi objašnjavaju da su sada aktuelna sva tri tipa gripa i da još hara stomačni virus, te da je u ovom periodu upravo to karakteristično za decu.

Stomačni virus ili gastroeneritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima. Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive materije, pa dolazi do dijareje. Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u hospitalnim uslovima, piše Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Koji virusi najčešće dovode do stomačnog virusa?

Najčešći virusi koji izazivaju „stomačni grip“ су Rotavirus, Norovirus, Adenovirus.

Simptomi na koje se naročito obraća pažnja su sledeći:

  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • bolovi u stomaku
  • povišena telesna temperatura

Ovo su uobičajeni simptomi stomačnog virusa. Ali ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon par dana ili se čak pogoršavaju.

printscreen
foto: Glas javnosti/ Kurir
Trajanje stomačnog virusa i ko je u posebnoj opasnosti?

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju,  mada je moguće da traju i do deset dana.

Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni.

Na koji način se može sprečiti stomačni virus?

Pre svega potrebno je ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere koje podrazumevaju češće pranje ruku i dezinfekciju predmeta i površina koje svakodnevno koristimo.

Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želudačno-crevnu funkciju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR