Glas Javnosti

POVOLJNE VESTI : Prikupljeno blizu 105.000 potpisa za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema

Društvo
Autor: Glas javnosti

Inicijativa za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema koju je pokrenulo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, prikupila je 104.944 potpisa, a sadrži sedam konkretnih predloga za reformu školstva i sankcionisanje negativnih društvenih pojava i promovisanja istih u medijima", saopšteno je.

Tih sedam mera su:

  1. Zabraniti sve rijaliti i druge programe u medijima koji propagiraju nasilje i nemoral, čime vređaju dostojanstvo čoveka i štetno utiču na formiranje ličnosti.

2. Zabraniti sredstvima javnog informisanja da u bilo kojoj formi prenose eksplicitne predstave nasilja i uvredljive sadržaje.

3. Sankcionisati sve koji na društvenim mrežama i u drugim medijima koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilje u školama.


4. Pojačati psihološko-pedagošku podršku učenicima.

5. Smanjiti opterećenje nastavnika administrativnim procedurama kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad.

6. Preispitati sve zakonske akte koji otežavaju pravovremeno i funkcionalno izricanje vaspitno-disciplinskih mera učenicima.

7. Podići status i ugled prosvetnog radnika kao temelja prosvećenog i demokratskog društva.

Kako navode iz te Inicijative, potpise će predati u ponedeljak u 12 časova u pisarnici Narodne skupštine Srbije, odnosno u 12.30 časova u pisarnici Ministarstva prosvete Srbije.

Potpisi će, dodaju, biti podneti i u ime stručnih udruženja: Saveza učitelja Srbije, Slavističkog društva Srbije, Srpskog geografskog društva, Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, Društva istoričara Raškog okruga, Aktiva pedagoških savetnika Srbije, Udruženja nastavnika muzičke kulture, Društva školskih bibliotekara, Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, Momo – interdisciplinarnog centra, Fondacije „Obrazovanje za Srbiju”, Fondacije „Evro za znanje”, Kreativnog mentorstva, Beogradske otvorene škole i Nove iskre.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR