Glas Javnosti

POVERENIK: ČUVAJTE SVOJE PODATKE O LIČNOSTI, ONI SU NAJVREDNIJE BOGATSTVO!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Podaci o ličnosti su blago vrednije od novca i moramo da sprečimo njihovu zloupotrebu, upozorio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

– Novac dođe pa ode, pa opet dođe i tako redom, a podaci o ličnosti kad se jednom daju lako se može desiti da se više nikada ne povrate, rekao je Marinović na skupu koji je organizovan povodom Dana zaštite podataka o ličnosti, u Privrednoj komori Srbije.

Marinović je rekao da je obrada podataka o ličnosti sveprisutna u današnje vreme i da ne postoji nijedna oblast života u kojoj nije zastupljena. Ukazao je da trenutak u kome živimo karakteriše razvoj tehnologije do neslućenih granica, super brza digitalizacija na svim poljima života i sveobuhvatna primena veštačke inteligencije.

– To su produkti našeg doba, koji su mnogo olakšali i pojednostavili život i učinili ga komfornijim, ali i doneli neke sasvim nove do skoro nepoznate rizike po ostvarenje i zaštitu naših ljudskih prava. Jedan od tih rizika je rizik od narušavanja naše privatnosti, rizik od nezakonite obrade i zloupotrebe naših podataka o ličnosti, rekao je Marinović.

Naveo je da se poverenici širom sveta suočavaju sa istim problemom, a to je kako da zaštite podatke o ličnosti građana, a da istovremeno ne budu optuženi da koče razvoj civilizacije.

– Bilo bi isuviše prepotentno i nerealno očekivati da smo u stanju da sprečimo upotrebu modernih tehnologija kako bi zaštitili podatke o ličnosti. Takva bitka bi unapred bila izgubljena zato što na drugoj strani stoje ogromni kapital, veliki resursi i moć kakvom mi ne raspolažemo. Ako već ne možemo da sprečimo obradu naših podataka upotrebom sve razvijenijih tehnoloških dostignuća, onda makar možemo da sprečimo zloupotrebu naših podataka koji se obrađuju i sve više će se, kako vreme bude odmicalo, obrađivati na sofisticiran nama nevidljiv način, istakao je Marinović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR