Glas Javnosti

Повереница Бранкица Јанковић отворила уметничку поставку у Музеју књиге Адлигат

Društvo
Autor: Danas.rs/ foto: youtube

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је данас сталну уметничку поставку „Салон нобеловки“ у Музеју књиге Адлигат, посвећену добитницама Нобелове награде за књижевност.

Како се наводи у саопштењу, поставка је осмишљена са циљем промовисања значаја и улоге жена у друштву и женског доприноса култури, поводом 110 година од када је Нобелову награду за књижевност први пут добила жена, Селма Лагерлеф.

До данас је 15 списатељица добило ту престижну награду.

Јанковић је казала да се након периода освајања права жена у 20. веку, оне данас суочавају са још већим изазовима и очекивањима, али и са све израженијим стереотипима и предрасудама за које смо мислили да су неповратно остали у прошлости.

„То су добро знале и нобеловке којима је посвећен Салон, и свака од њих се борила за друштво у коме се људско достојанство заснива на равноправности и правди, кроз књижевност која је огледало и савест сваког друштва“, навела је повереница.

Јанковић је подсетила на допринос који су у српској књижевности оставиле Десанка Максимовић, Исидора Секулић, Гроздана Олујић и друге, уз напомену да је остављена једна столица са надом да ће једнога дана и наша држава имати књижевницу нобеловку.

Поставка је отворена поводом Међународног дана жена, а настала је на иницијативу поверенице уз подршку и помоћ амбасада земаља из којих потичу нобеловке.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR