Glas Javnosti

POVEĆANE KONCENTRACIJE AMONIJAKA U NIŠAVI, ne koristiti vodu iz bunara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Reka Nišava ima povećane koncentracije amonijaka na lokalitatu 100 metara nizvodno od mosta Proseka na putu Pirot-Niš, pokazuju reuzltati analize koje je danas objavila Agencija za zaštitu životne sredine – SEPA.

Institut "Batut" preporučio je da se voda za piće iz individualnih bunara pored reke Nišave ne sme koristiti iz preventivnih razloga.

– Tokom uzorkovanja na pomenutom lokalitetu nije uočena promena organoleptičkih osobina vode reke Nišave – boja vode, miris vode i vidljive otpadne materije, navodi se u saopštenju.

Agencija je navela da su dobijene vrednosti opštih fizičko-hemijskih parametara, poput pH vrednosti, elektroprovodljivosti, rastvorenog kiseonika, procenta zasićenosti vode kiseonikom, nitrita, nitrata, ortofosfata, hlorida i sulfata, odgovarale propisanim graničnim vrednostima za prvu i drugu klasu kvaliteta površinskih voda.

Izmerena vrednost amonijačnog azota (1.95 mg/l) odgovarala je V klasi kvaliteta površinskih voda.

Prema objavljenim preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" zbog povećane koncentracije amonijaka u Nišavi, iz preventivnih razloga, voda za piće iz individualnih bunara pored reke Nišave ne sme se koristiti za piće i pripremu hrane.

– Isključuje se njena upotreba u svrhu rekreacije, ribolova, korišćenja ulova i drugih aktivnosti u njenoj neposrednoj blizini, navodi se u saopštenju, prenosi Fonet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR