Glas Javnosti

POTVRĐENO! Raspust će trajati devet dana, evo kada počinje i kada se završava! Propusnice od 20 sati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema rečima ministra Branka Ružića u Srbiji je koronom inficirano oko 5.000 učenika

Na sednici Kriznog štaba usvojen je predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra do petka, 12. novembra, sa vikendima to je ukupno devet dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete. To znači da deca polaze u školu 15. novembra.

Kako navodi nadležno ministarstvo, tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja kovid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja od kovid-19 u školskom uzrastu i opštoj populaciji, prenosi Telegraf.rs.

Prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar 2021. godine, saopštilo je ministarstvo.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije da je resorno ministarstvo spremno da, u okviru opštih mera u borbi protiv pandemije, produži jesenji mini raspust na devet dana.

- Mi uvek slušamo stav struke i epidemiolozi kod nas kucaju na otvorenea vrata - rekao je Ružić.

Prvobitno je, prema kalendaru školske godine, trebalo da se praznuju 11. i 12. novembar, ali je odlučeno da zbog epidemiološke situacije, cela ta nedelja bude neradna.

Virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović ranije je izjavila da bi duži jesenji raspust zaista mogao da pomogne i zauzda širenje virusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije da deca treba da imaju raspust tri dana, plus vikend, ali da će ta nedelja biti spojena i da će deca biti na raspustu ukupno devet dana.

Deca se ranije raspuštaju zbog epidemiološke situacije, a prema rečima ministra Branka Ružića u Srbiji je koronom inficirano oko 5.000 učenika.

Raspust 9 dana i kovid propusnice 24 sata 
Epidemiolog Predrag Kon rekao je u utorak da je jedino rešenje epidemiološke situacije sinergično sprovođenje raspusta koji bi sa dva vikenda trajao devet dana i uvođenje 24-časovnih kovid propusnica "da se ne bi okupljala ta ista mladež po kafićima i restoranima".

- Cilj je smanjenje kontakata i da nema prelivanja u škole i vraćanja virusa nazad u porodice. Sa druge strane to je jedna mogućnost. Mi tražimo i više od toga, da 10 dana skraćenje radnog vremena bude do 17 sati, pa onda da se krene na kovid propusnice, zato što bi se onda vidno spustila kriva i dobio bi se jedan predah koji je, s jedne strane, jako bitan za zdravstveni sistem, a sa druge strane tada treba punim kapacitetom da se sprovodi vakcinacija - rekao je Kon.

On je nakon sastanka sa načelnicima Školskih uprava rekao da će biti još razgovora o protivepidemiološkim merama.

- Smatramo da je hitno neophodno da mere budu rigoroznije. Nemamo vremena da se vraćamo. Ove mere o kojima sada pričamo poslate su u prvoj polovini aprila. Konačna odluka je na Vladi Srbije - napomenuo je Kon ranije.


Ministarka Darija Kisić je objasnila da je uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se okupljaju mlađe osobe imala značajnog efekta na povećanje broja vakcinisanih.

- Videli smo da uvođenje kovid propusnica na ona mesta gde je velika verovatnoća prenošenja virusa i gde se po pravilu najviše okupljaju mlade osobe, imale značajnog efekta na povećanje učestalosti vakcinacije. U skladu sa tim odlučili smo da produžimo ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da rade 24 sata - navela je ministarka.

Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u ugostiteljskom objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, uz striktne kontrole.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR