Glas Javnosti

Potvrđena javna tajna: Roditelji radili domaći deci tokom nastave na daljinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čak 81 odsto roditelja priznalo je da radi zadaću umesto svoje dece, osnovaca koji prate nastavu na daljinu u Republici Srpskoj. Više od trećine roditelja zabrinuto je zbog nivoa i kvaliteta znanja koja će njihova deca da usvoje tokom ovakvog vida nastave.

Ovo je pokazalo istraživanje univerzitetskog profesora Saše Čekrlije “Obrazovanje kroz ekran i uloga roditelja“.

Ministarstvo prosvete i kulture RS u saradnji s Republičkim pedagoškim zavodom i Javnim televizijskim servisom RS (RTRS) od 17. marta emituje instruktivnu nastavu za učenike osnovnih škola. Uzrok je epidemija novog korona virusa zbog čega su zatvorene škole.

 Profesor Čekrlija je ovo istraživanje sproveo od 17. do 22. aprila na uzorku od 324 roditelja. Anketa je provedena putem onlajn upitnika o iskustvima roditelja u vezi s praćenjem instruktivne nastave u RS posredstvom RTRS, piše Srpskainfo.

Između ostalih, bilo je pitanje „Kako ocenjujete model izvođenja nastave na daljinu od jedan do pet?“ Najviše roditelja instruktivnu nastavu na daljinu ocenilo je sa ocenom tri, njih 39 odsto, zatim slede ocjene četiri i pet. Ocenom jedan i dva instruktivnu nastavu na daljinu ocenilo je 24 odsto roditelja.

Najviše roditelja, odnosno njih 63 odsto smatra da je za završetak svih školskih obaveza potrebno između dva i tri sata.

 Srđan Dušanić, dekan Filozofskog fakulteta Banjaluka, na kojem ima učiteljski studij, za Srpskainfo ocenjuje da su sva istraživanja o efektima nastave putem medija i savremenih tehnologija svakako korisna, jer se radi o novini u našem obrazovanju, a istraživanja su ta koja mogu da ukažu na pozitivne aspekte, propuste i buduće mere.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR