Glas Javnosti

POTRESNA PREPISKA DEVOJČICE SA MAJKOM KOJU OTAC DRŽI U KUĆNOM PRITVORU: 'Mama, izvrtali su mi ruku, ne daju mi da jedem ni da se tuširam'!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

"Glas javnosti"  je došao do prepiske u kojoj se devojčica žali majci Marijeti Savić da joj otac i stric ne dozvoljavaju da jede.

Gradski centar sa socijalni rad Rakovica je, mimo pravila i protokola po kojima je dužan da postupa, van ročišta i mimo suda, bez razgovora sa njom i ćerkom, a na osnovu dogovora sa ocem doneo urgentnu preporuku da se K. P. privremeno poveri ocu. Opravdanje za takav postupak je bila želja majke da u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ćerka pohađa drugi razred od kuće.

Kako je ispričala majka devojčice, Marijeta Savić, A. je brat od strica njene ćerke koji kod oca dolazi povremeno i tada zajedno sa sestrom spava u sobi i krevetu K. P.

Foto: Privatna arhiva

K. P. je majku obaveštavala i kada je otac Uroš P. odbijao da je vodi kod lekara i zubara, iako je trpela bolove.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Foto: Privatna arhiva

 

Devetogodišnja K.P.  nakon što je prešla u domaćinstvo oca u kojem ovaj živi sa roditeljima i bratom koji je razveden u više navrata bežala. Jednom je pobegla po zimi, bez jakne i skrivala se u žbunju da je otac ne bi našao, a onda je prolaznicu zamolila da pozove majku. Drugi put je pobegla na aerodrom koji je udaljem 40 kilometara.

Foto: Privatna arhiva

Na razne načine Marijeta se dovija kako bi se svakodnevno bar telefonom čula sa detetom.

- Ćerka uspeva da se sakrije i javi bez opterećenja, ali to traje samo nekoliko minuta. Često se samo gledamo, bez zvuka, jer ne sme zbog oca i strica da razgovara. Zajedno se smejemo i plačemo, šaljemo poljupce jedna drugoj, kao podršku da istrajemo. Šaljem joj mnogo malih signala ljubavi kako bi mogla da istraje. Na žalost, više od podrške ne mogu da pružim kada je kod oca - objašnjava Marijeta.

Foto: Privatna arhiva

Naglašava da je ćerki obećala da će je vratiti u svoj zagrljaj.

 

- Svaki dan predstavlja novu patnju i nadam se da će institucije početi da deluju i da će moja ćerka konačno dobiti zaštitu koja joj je potrebna i da će se vrati kući - nada se majka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR