Glas Javnosti

POTRESNA ISPOVEST MAJKE ČIJU ĆERKU OTAC DRŽI U PRITVORU ZA GLAS JAVNOSTI: 'Gladna je, ne da joj da se kupa i mene je napao'!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ćerku mi drži kao robinju. Ima ograničenu komunikaciju čak i sa mnom, majkom. Zabranio joj je da ide u školu, da se tušira...

Sa suzama u očima, drhtavog i isprekidanog glasa ovim rečima započinje ispovest za "Glas javnosti" Marijeta Savić, čiju je ćerku K. P. Centar za socijalni rad Rakovica bez ikakvog zakonskog osnova dodelio - ocu.

- Ćerka je u dosta lošem stanju. Izopštena je. Uskraćeno joj je da ide na časove u osnovnoj i muzičkoj školi. Ne ide ni na sport, ni na časove nemačkog. Pod nadzorom oca i strica ima minimalan kontakt sa mnom i ostalima. Najgore je što joj je onemogućeno kretanje, zatvorena je u kući i samo pod strogim nadzorom može da se igra sa drugaricama. U porukama mi se žali da je gladna, da joj ne daju da se okupa, da ne sme da razgovara telefonom, da je čupaju... Ona je sama tri puta zvala policiju i sve prijavljivala jer sam je učila da je policija dobra, da im veruje i da ako se u slučaju opasnosti obrati njima. Prijave zbog nasilja i zapostavljanja, takođe, podnosila sam i ja, posebno kada je počela da trpi i fizičko nasilje jer poželi da se čuje sa mnom. Čak su joj otac i stric upadali u kupatilo dok se tuširala. A, stric je insistirao da bude prisutan za vreme tuširanja. Ćerki je neophodna psiho-socijalna podrška i okruženje na koje je navikla, kako bi se oporavila - pričao majka.

Na razne načine se dovija kako bi se svakodnevno bar telefonom čula sa detetom.

- Ćerka uspeva da se sakrije i javi bez opterećenja, ali to traje samo nekoliko minuta. Često se samo gledamo, bez zvuka, jer ne sme zbog oca i strica da razgovara. Zajedno se smejemo i plačemo, šaljemo poljupce jedna drugoj, kao podršku da istrajemo. Šaljem joj mnogo malih signala ljubavi kako bi mogla da istraje. Na žalost, više od podrške ne mogu da pružim kada je kod oca - objašnjava Marijeta.

Foto: Privatna arhiva

Sa setom, sagovornica "Glasa javnosti" objašnjava kako je počelo i kako je sa ocem svog detata bila u kratkoj emotivnoj vezi...

- On je vlasnik stolarske radionice van Beograda i bili smo u kraćoj vezi pre rođenja K.P. Napustio me na početku trudnoće jer nisam htela da abortiram. U životu K.P. bio je samo sporadično, u momentima kada mu je odgovaralo. Nikada se nije hteo da preuzme ulogu roditelja, nikada sa njom nije proveo ni 10 dana, nijedan raspusta. Čak tri godine se nije interesovao o detetu - potresno govori majka.

Onda kreću još veći problemi...

- Pokušavala sam normalnu komunikaciju i održavala je koliko je to bilo moguće. Tako je bilo dok nije počeo da me ucenjuje da poštujem njegove zahteve i uslove, praktično da ga slušam. Tome je doprinelo i saznanje da sa drugim muškarcem imam emotivnu vezu. Svaka komunikacija je prestala onog momenta kada me je napao ispred osnovne škole u koju ide dete, koje je sve to i posmatrala. Koliko je napad bio žestok govori i činjenica da su policiju pozvali prolaznici. Od tada insistiram da komunikacija ide preko advokata, jer se bojim za svoju bezbednost. Komunikacija koja bi doprinela dobrobiti deteta ni preko advokata nije moguća, jer je i njima odbio da da saglasnost za lečenje svojevremeno - kaže Marijeta.

Nije bilo druge. U slučaj se uključuju i nadležne službe. Ali, umesto okončanja muka počinje nova epizoda agonije.

Foto: Privatna arhiva

- Uključuje se Centar za socijalni rad Rakovica. Ali, zloupotrebljavaju medicinska dokumenta. Prete da će da me liše roditeljskih prava jer pošto K.P. beži meni, mora da sam ja nekako kriva. GCSR Rakovica kao organ starateljstva nije odobrio traženo lečenje deteta, nakon što je to staratelj kog su postavili u tu ulogu odbio. GCSR se  Bruka se i iskazuje silu nad nemoćnima. GCSR šalje dokumenta koja ometaju sudski postupak. Verujem da GCSR trenutno pravda zakonitost svojih postupaka i odluka pred resornim Ministarstvom. Ne znam kako samo. 

Centru za socijalni rad Rakovica uputili smo zvanični meil, na koji nismo dobili odgovor.

Gradski centar sa socijalni rad Rakovica je, mimo pravila i protokola po kojima je dužan da postupa, van ročišta i mimo suda, bez razgovora sa njom i ćerkom, a na osnovu dogovora sa ocem doneo urgentnu preporuku da se K. P. privremeno poveri ocu. Opravdanje za takav postupak je bila želja majke da u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ćerka pohađa drugi razred od kuće.

Foto: Privatna arhiva

- Centar je izvršio sistemsko nasilje u slučaju mog deteta i stojim sa mnogo dokumenata iza ovog iskaza. Nisam bila pozivana na razgovor u vezi nasilja koje K. P. preživljava niti su odgovorili na moje dopise u kojima prijavljujem kako se otac ophodi prema malom detetu. Takođe, ne postupa ni po brojnim prijavama policije. Privremenom merom koju su hitno tražili 2019. oni su detetu koje je bilo uz majku, imalo sva zimovanja i letovanja, uskratili i najosnovnije. Hitnom preporukom rakovačkog Centra meni kao majci nije predviđeno da sa K. P. provedem pola raspusta, državne praznike, kao ni njene rođendane. Potpuni presedan, koji prolazi neprimećeno. Svaki put kad K.P. pobegne od oca, oni savetuju i učestvuju u njenom vraćanju, kako bi opravdali svoju preporuku - nastavlja kroz vapaj.

Naglašava da je ćerki obećala da će je vratiti u svoj zagrljaj.

- Svaki dan predstavlja novu patnju i nadam se da će institucije početi da deluju i da će moja ćerka konačno dobiti zaštitu koja joj je potrebna i da će se vrati kući - nada se majka.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR