Glas Javnosti

POTREBNA IM JE POMOĆ: Mija (43) ima posttraumatski stresni sindrom, BORIO SE NA KOŠARAMA, živi sa bolesnom majkom u NEHUMANIM USLOVIMA! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Mija Đidić (43) teško je oboleo i živi u nehumanim uslovima sa majkom koja je bolesna od karcinoma.

Mija Đidić (43), još jedan je zaboravljeni heroj sa Košara, koji je bolestan i živi u veoma teškim uslovima u selu Milentija kod Brusa.

Mija je teško oboleo, ima posttraumatski stresni sindrom. Vreme provodi u trošnoj kući, sa majkom, koja je bolesna od karcinoma, u uslovima nedostojnih čoveka u 21. veku.

Jedini prihod koje njih dvoje imaju je socijalna pomoć i minimalna poljoprivredna penzija, sve skupa oko 15.000 dinara.

Mija je 1998. godine, otišao na odsluženje vojnog roka, na Kosovo i Metohiju. Na Košarama je proveo tri meseca. Bio je pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Na pomen svoje jedinice Mija se ozari kao dete. Kaže da i danas ima strahove.

- Dođu nemiri, od straha bežim kod majke u krevet kako bi se sakrio. Celu noć prespavam sa njom. Sanjam kako me jure sekire, kako me kolju, svašta sam gledao. Napadali su nas NATO i teroristi, ali nisu mogli da prođu, nismo im mi dozvolili. Oboleo sam, ne mogu da radim u nekom preduzeću, samo poljoprivredu, samo kupine - priča Mija.

 

Majka Vidosava je tri puta predavala dokumentaciju za tuđu negu i bivala odbijena.

Vidosava priča kako je najteže kada Miji počnu košmari.

- Još dok je dolazio na odsustvo počeli su košmari, ali je to s godinama bivalo sve teže. Teško je gledati svoje dete u takvom stanju. A bio je mlad, zdrav,kad je otišao u vojsku - seća se Vidosava.

Mijini saborci kao i žene iz humanitarne organizacije "Mi pomažemo, priključite se i vi", odneli su Miji humanitarnu pomoć.

Bilo je tu namirnica i sredstava za higijenu, ali se Mija najviše obradovao novim cipelama.

- Sreća vam pevala - bilo je jedino što je rekao.

Selo u kom Mija živi, udaljeno je nekoliko kilometara od Brusa. Do njegove kuće stiže se makadamom. Okućnica svedoči o tome kakovo je to domaćinstvo nekada bilo. Ali sada to nema ko da održava i da radi na imanju.

Ako ste u mogućnosti, pomozite. Finansijsku pomoć možete uplatiti na dinarski račun Vidosave Đidić, selo Milentija, opština Brus.

Poštanska štedionice na broj: 200-45883175-93

Postoji i devizni račun broj RS 35200000012406597618 uz sledeće instrukcije koje su u galeriji fotografija.

(Glas Javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR