Glas Javnosti

Potpuni apsurd u Prištini: Чији је полицијски час на северу Косова

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Albanski lideri sada su se posvađali i oko toga čiji je policijski čas na severu Kosova i Metohije – da li se karantinom upravlja iz Beograda ili Prištine? I to govori o potpunom apsurdu u koji je upala politička scena lažne države Kosovo.

Predsednik privremenih institucija Kosova Hašim Tači upozorio je tehničkog premijera institucija Aljbina Kurtija da ne dozvoli srpskim opštinama na Severu da deluju van kontrole kosovskih privremenih institucija. On je tako ukazao na činjenicu da je na toj teritoriji Srbija uvela vanredno stanje zbog pandemije korona virusa. Tači smatra da se stvara nelegalni operativni prostor za srpske vlasti na teritoriji (lažne) države Kosovo.

U Prištini ne znaju ko kontroliše policijski čas na severu Kosova
Kurti je odgovorio da je očigledno da neki političari u Prištini i visoki zvaničnici žele incidente i sukob na severu i da hoće da izazovu napetost.

Može li politički rat između albanskih političara tokom pandemije virusa korona zaista da se prelije na Sever i da se ugrozi i bezbednost srpskog naroda?

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiu kaže da zapaljiva retorika i prepucavanje kosovskih političara u ovom momentu nikome ne koriste, a mogu da nanesu zlo.

„Poigravanje između Kurtija i Tačija je nadmudrivanje koje nikome ne služi, jer i oni tako štete sami sebi. Reči ne mogu da naprave incidente, osim ako oni imaju svoje ljude tamo i žele da dođe do problema. Onda je sve moguće“, navodi Spahiu.
On ne vidi zašto se oko svega diže prašina jer, kako kaže, nema nikakve veze čije je vanredno stanje na snazi kad su u pitanju ljudski životi. U isto vreme podseća da kontrolu sprovođenja uvedenih mera kontroliše policija privremenih kosovskih institucija.

„U suštini, tu nema nikakve razlike. Policijski čas je isti, proglašen on u Srbiji ili na Kosovu. To su skoro iste mere“, kaže naš sagovornik.

Sve je samo prepucavanje
Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je situacija malo čudna jer je Srbija uvela vanredno stanje, a policija privremenih institucija postupa u skladu sa prištinskim institucijama.

„U tim okolnostima Hašim Tači pokušava da podstakne Kurtija na intervenciju pozivajući se na to da srpske institucije na severu isključivo poštuju ono što Beograd kaže. Tako je bilo oduvek i Tači to dobro zna, ali ovo je situacija gde pokušava da dobije određene poene, jer zna da će uskoro biti izbora“, smatra Anđelković.
Što se tiče albanskih političara, dodaje, sve će ipak ostati na nivou prepucavanja, jer bi u suprotnom Srbija intervenisala i stvar bi mogla da postane bezbednosno ozbiljna.

U celu priču se umešao i gradonačelnik Južne Mitrovice, koji je pre nekoliko dana rekao da bi moglo da dođe do bratoubilačkog rata ako ne bude izbora, ali je i svojevremeno bio inicijator potpisivanja peticije da se Mitrovica ujedini. On je Kurtiju poručio da se na Severu nalaze tri albanska sela koja se sada nalaze u „srpskom karantinu“, zbog čega je zatražio da interveniše.

Izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR