Glas Javnosti

Potpisani ugovori sa 22 inovativna lekara: Počinju sa radom od marta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sledi usvajanje liste od strane vlade Srbije

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u Beogradu danas su potpisani ugovori za 22 inovativna leka koji su na novoj listi lekova RFZO.


V.d. direktora RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je na ceremoniji održanoj tim povodom da je, zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta i proširenju liste inovativnih lekova, povećana i dostupnost inovativnih terapija.

"U proteklih šest godina na listu inovativnih lekova stavljeno je njih 96. Budžet za njih je višestruko povećan i u ovoj godini bio je 30 milijardi dinara. Iznosi za inovativne lekove nisu jednokratni i nastavićemo sa stvaranjem inovativnih lekova", rekla je Radojević Škodrić.

Kako je navela, nakon današnjeg potpisivanja ugovora, sledi usvajanje liste od strane vlade Srbije, pa bi ovi lekovi trebalo da se nađu u našim bolnicama od marta.


Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia Bojan Trkulja ocenio je da ovo, rekordno proširenje liste inovativnih lekova predstavlja najbolji pokazatelj da je država prepoznala značaj ovih najsavremenijih lekova koje medicina danas može da pruži.

"Ovo je ne samo značajna vest za one bolesnike koji će za koji mesec dobiti priliku da se leče novim inovativnim lekovima, već izuzetno bitna vest i za sve osiguranike u našoj zemlji. Pokazuje da je uspostavljen kontinuitet u proširenju liste inovativnih lekova, što nije bio slučaj pre pet, deset ili više godina", izjavio je Trkulja.

Prema njegovim rečima, već od sledeće godine biće rešeno i pitanje sistemskog finansiranja inovativnih lekova kroz uspostavljanje izdvojene budžetske linije za ulazak ovih lekova na pozitivnu listu.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR