Glas Javnosti

PROGOVORIO POTOMAK GAVRILA PRINCIPA: Otkrio nepoznate detalje iz života ovog junaka! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole tvrdi da je Gavrilo bio zanesenjak koji je veličao slobodu. Kaže da je njegov deda živeo i na kraju umro za ideal u koji je verovao. Rekao je da Gavrilo verovatno nije mogao da pretpostavi da će Austrougarska započeti rat.

Sarajevski ili Vidovdanski atentat odigrao se dvadeset osmog juna (petnaestog juna po julijanskom kalendaru) 1914. godine u Sarajevu, (Bosni i Hercegovini). Gavrilo Princip ubio je austrougarskog prestolonasledinika nadvojvodu Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju, što je bio povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

Od tada, evo već više od jednog stoleća vode se debate o tome šta je bio sarajevski antentat, ko je stajao iza njega i da li je ubistvo nadvojvode Ferdinanda bilo herojski ili teroristički čin.

Podsetimo da je Princip pripadao organizaciji "Mlada Bosna", kojom je koordinirao Danilo Ilić. Osim njega, u atentatu je učestvovalo još petorica mladića, koji su takođe pripadali pomenutoj organizaciji. Pripadnici "Mlade Bosne" ubili su austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, vojvotkinju od Hoenberga, a sam čin ubistva izvršio je Gavrilo Princip.

Iza organizacije ubistva stajali su oficiri srpske vojske, a atentat je vodio direktno do Prvog svetskog rata kada je Austro-Ugarska dala ultimatum Srbiji, koji je ona delimično odbila. Austro-Ugarska je potom objavila rat Srbiji, što je bilo okidač za niz objava rata između drugih evropskih sila.

Atentat nije bio usmeren na to da namerno pokrene rat

Politički motivi ubistva bili su želja za odvajanjem austrougarske provincije Bosne i Hercegovine i njeno ujedinjenje u Veliku Srbiju ili Jugoslaviju.

Sam atentat najverovatnije nije bio usmeren na to da se namerno pokrene rat, jer nijedan od atentatora nije bio dovoljno politički obrazovan da bi mogao tako nešto iskovati. Svi učesnici u atentatu su bili studenti ili maloletna lica. Ovome u prilog ide još i činjenica da su ta vremena bila obeležena atentatima (npr. atentat na austrijsku caricu Elizabetu, 10. septembra 1898. godine u njenoj poseti Italiji)

Više od 100 godina kasnije, Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole rekao je da Gavrilo verovatno nije mogao da pretpostavi da će Austroougarska započeti rat

Foto: Branislav Princip/Youtube/RTV Vojvodina- On je samo verovao u svoje ideale. Bio je osećajan. Sklon umetnosti. Pisao je poeziju. Doduše, malo toga je sačuvano. Stvari koje su zaplenjene nakon atentata mahom se sada nalaze u muzejima, no, među njima nema njegovih pesama - kaže Branislav za "Kurir" i dodaje da je jedan od mogućih razloga i to što ih je Princip sam uništio.

- Neki su govorili da je pesme pokazao i nobelovcu Ivi Andriću i da ih je nakon toga uništio. Da li je to stoga što se postideo, ili se Andriću nisu dopale, ili je već nešto treće u pitanju, možda nikada nećemo saznati - dodaje Branislav.

Misteriozna smrt Gavrila Principa

Činjenica da je Gavrilo Princip bio maloletan spasla ga je od dobijanja smrtne kazne za ubistvo Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Umesto toga, osuđen je na 20 godina robije. Presuda je izrečena 28. oktobra 1914. godine kada je oružje već uveliko zveckalo Evropom, a svet se kretao ka neminovnom razaranju.

Princip je odveden na izdržavanje robije u zloglasni zatvor Terezin u današnjoj Češkoj. U Terezin su u decembru iste godine prebačeni i drugi učesnici atentata u Sarajevu , ali Princip je držan u strogoj izolaciji i pod stalnom torturom.

Njegova smrt do danas je misterija, mada je kao zvaničan uzrok smrti navedena tuberkuloza. Zabeleženo je i da je Princip u trenutku smrti težio manje od 40 kilograma. Nakon godina takvog strašnog života umro je u zatvoru 28. aprila 1918. godine. 

Ustaše mu ubile brata, a njegov potomak pokrenuo ustanak u zapadnoj Bosni

Branislav Princip priča da je cela porodica nakon atentata, roditelji Marija i Petar i braća - stariji Jovo i mlađi Nikola, bila na udaru austrougarske policije.

Međutim, nakon Prvog svetskog rata, situacija se promenila. Gavrilov brat Nikola čak je dobio austrijsku stipendiju.

- Međutim, ustaše su ga ubile već početkom Drugog svetskog rata upravo zato što je Gavrilov brat. Cela porodica je nakon toga iz Sarajeva prešla u Srbiju - dodaje Branislav za pomenuti portal.

On je rekao da Gavrilo nije jedini član porodice Princip koji je ostavio traga u istoriji i da je sin starijeg brata Jova, Slobodan Princip Seljo, narodni heroj, pokrenuo je ustanak u zapadnoj Bosni.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR