Glas Javnosti

POTENCIJAL ZA ZAGREVANJE OBJEKTA: Kod Palate Srbija pronađen značajan geotermalni resurs

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na lokaciji Palate Srbija pronađen je geotermalni resurs koji može da zadovolji značajan deo energetskih potreba te zgrade, saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

-Preliminarni rezultati potvrdjuju da postoji potencijal za primenu geotermalne energije koji može da zadovolji značajan deo energetskih potreba ove zgrade. Finansijska isplativost tog potencijala biće utvrđena kroz izradu Studije izvodljivosti - navodi se u saopštenju.

UNDP je realizovao istraživanje u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije, Upravom za zajedničke poslove republičkih organa i Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB), prenosi portal Ekapija.


Dodaje se da se, na osnovu procenjene vrednosti toplotne energije, rashladne energije i toplotne energije za potrebe proizvodnje sanitarne tople vode, koje je moguće proizvesti otvaranjem nalazišta petrogeotermalnih resursa (unutrašnja toplota zemljine kore koja se akumulira u stenama) na lokaciji Palate Srbija, došlo do zaključka da je geotermalni potencijal dovoljan da pokrije energetske potrebe koje je zgrada imala za grejanje i hlađenje 2019., 2020. i 2021. godine.

Studija izvodljivosti i energetski pregledi će dati precizniju sliku energetskih potreba zgrade, mogućnosti iskorišćenja geotermalnog potencijala kao i vrednost smanjenja emisije ugljen-dioksida (CO2), korišćenjem geotermalne energije. Terenski radovi na istraživanju geotermalnih resursa, izvedeni od jula do oktobra 2022. godine, obuhvatali su istraživanje podzemnih voda i petrogeotermalnih resursa kao obnovljivih izvora energije, za potrebe grejanja i hladjenja prostorija, te zagrevanja sanitarne potrošne tople vode.

Izvedena istraživanja su prvi korak u okviru energetske sanacije objekta Palata Srbija, a sledi izrada Studije opravdanosti energetske sanacije zgrade koja će utvrditi obim, vrstu i način korišćenja sistema sa obnovljivim izvorima energije, nakon čega će se pristupiti izradi odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije.


Sprovedeno istraživanje drugo je ove vrste u zgradama centralne vlasti, nakon prošlogodišnjeg istraživanja na lokaciji zgrade "SIV 3", koje je takođe pokazalo da na toj lokaciji postoji potencijal za primenu geotermalne energije.

Istraživanje geotermalnih resursa na prostoru zgrade Palate Srbija omogućeno je zahvaljujući finansijskoj podršci Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Poverilačkog fonda CEB-a, kome doprinose Slovačka i Španija.

Program "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti", obuhvata 28 objekata, a vredan je 40 mil EUR.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR