Glas Javnosti

Postupak KentKarta protiv Srbije suspendovan do 30. juna

Društvo
Autor: Glas javnosti

Postupak koji je turska kompanija KentKart pokrenula protiv Republike Srbije, a koji se odnosi na raskid ugovora o uslugama naplate javnog prevoza u Beogradu, je suspendovan do 30. juna, u skladu sa sporazumom strana, piše u bazi podataka Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova (ICISD), objavila je Nova ekonomija.

Na sajtu nema dodatnog pojašnjenja šta to konkrento znači u praksi.

Pravnici za međunarodne sporove sa kojima se Nova ekonomija konsultovala navode da bi ovo moglo da znači ili da dve strane pokušavaju još jednom, pre pokretanja arbitraže, sporazumno da reše spor, ili da se čekaju rezultati nekog drugog postupka koji može uticati na tok arbitraže.

Suspenzija postupka je registrovana 30. aprila.

Na pitanja Nove ekonomije u vezi sa najnovijim razvojem postupka iz Državnog pravobranilaštva nisu mogli da odgovore jer je, kako su naveli, ovaj predmet odlukom od 23. marta 2023. godine, označen stepenom tajnosti "Poverljivo".


Na ista pitanja poslata Ministarstvu pravde nisu stigli odgovori.

Prema pravilima arbitraže strane se mogu dogovoriti da obustave postupak u bilo kom trenutku i mogu se dogovoriti da produže suspenziju po potrebi.

Kompanija KentKart podnela je 1. aprila zahtev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Srbije.

Grad Beograd je prošle godine jednostrano raskinuo ugovor sa kompanijom Kentkart Southeast Europe koja se bavila naplatom karata u beogradskom prevozu, a koji je potpisan ;2021. godine na rok do 13 godina.

Posle raskida ugovora Grad Beograd je osnovao novo javno preduzeće "Naplata prevozne usluge" i preuzeo posao naplate karata.

Zbog raskida ugovora, turski Kentkart Global uputio je 20. marta prošle godine republičkim organima Srbije obaveštenje o nameri pokretanja postupka protiv Srbije u kojem je ukazala na "grubo kršenje standarda zaštite od strane gradnonačelnika Beograda Aleksandra Šapića".

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR