Glas Javnosti

POŠTOVANJE I JEDNAKOST GLAVNI CILJEVI: Obeležava se Svetski dan socijalne pravde

Društvo
Autor: Glas javnosti

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde, pozivajući države članice da taj dan posvete promovisanju nacionalnih aktivnosti u skladu sa ciljevima Svetskog samita za društveni razvoj.

Obeležavanje Svetskog dana socijalne pravde treba da doprinese daljoj konsolidaciji napora međunarodne zajednice u iskorenjivanju siromaštva, promovisanju pune zaposlenosti i dostojanstvenog rada, rodne ravnopravnosti i pristupa društvenom blagostanju i pravdi za sve. Socijalna pravda se zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštovanja različitosti i primene ljudskih prava u svim segmentima života, uključujući i radna mesta. Termin „socijalna pravda“ je u UN prepoznat kao „zamena za zaštitu ljudskih prava“ i prvi put se pojavio u dokumentima UN sredinom 60-ih godina.

Obeležavanje Svetskog dan socijalne pravde 2023.godine pruža priliku za podsticanje dijaloga sa državama članicama, mladima, socijalnim partnerima, civilnim društvom, organizacijama Ujedinjenih nacija i drugim zainteresovanim stranama o akcijama potrebnim za jačanje društvenog ugovora koji je narušen rastućim nejednakostima, sukobima i oslabljenim institucijama koji su namenjeni zaštiti prava radnika, piše Glas Podrinja.


Slogan ovogodišnje kampanje nosi naziv „Prevazilaženje barijera i stvaranje mogućnosti za socijalnu pravdu”. Uprkos višestrukim krizama, postoje mnoge mogućnosti za izgradnju uslova za stvaranje socijalne pravde kao i za stvaranje većih investicija sa posebnim fokusom na mlade kao i na razvoj zelene i digitalne ekonomije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR