Glas Javnosti

Postavljeno je preko 600 kamera u Beogradu, kazne su OGROMNE: Evo i gde su te kamere

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sistem je automatizovan i nema mogućnost uticaja "ljudskog faktora", dakle, nema vam pomoći ako vas ovaj sistem uhvati u prekrašaju

Osim što inače ugrožavete bezdenost svih učesnika u saobraćaju, od sada ćete automatski biti snimljeni ukoliko napravite ovakav prekršaj, a kazne su ogromne.

Od danas, 10. februara, počinje kažnjavanje onih vozača koji vozilom prođu na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora Grada Beograda.

Ovakih kamera u Beogradu ima ukupno osam na pet lokacija.

Ono što je novo, to je da će kamere pomoću odgovarajućeg softvera detektovati vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja. Sistem je automatizovan i nema mogućnost uticaja "ljudskog faktora", dakle, nema vam pomoći ako vas ovaj sistem uhvati u prekršaju.

Ovo su lokacije na kojima su kamere postavljene:

Raskrsnica Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici

Raskrsnici Francuske ulice i Gospodar Jovanove

Raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Miletnija Popovića

Raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice

Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace

U narednom periodu sukcesivno će u sistem biti uključene i ostale kamere na beogradskim raskrsnicama.

- U Beogradu je više od 600 kamera u sistemu video nadzora saobraćaja - kaže izvor "Blica".

Kako da znate da li ste snimljeni

Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.

Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja.

Kazna do 40.0000 dinara, ali i zatvor, kazneni poeni...

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca prenosi espreso.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR