Glas Javnosti

Prigodna poštanska marka u čast 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD - poklon za Bajdena! (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prigodno izdanje poštanske marke povodom 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa, uručeno je američkom ambasadoru u Beogradu Entoniju Godfriju, kao i još dva primerka kao poklon za predsednika SAD Džozefa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris.

Godfri je izjavio da jubilarna marka odslikava odnose dve zemlje koji počivaju na zajedničkoj viziji budućnosti.

Naše partnerstvo traje već 140 godina, ono je odraz rešenosti da se zajedno borimo sa zajedničkim izazovima, a naš najvažniji zajednički cilj je put Srbije ka Evropskoj uniji (EU), rekao je on na promociji u PTT muzeju u Beogradu.

Prema rečima Godfrija, SAD su najveći bilateralni donator Srbije.

Od 2001. dali smo više od 1,16 milijardi dolara pomoći, a samo 2020. više od 40 miliona dolara, izjavio je Godfri.

Kako je istakao, američke firme su u Srbiji uložile četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od 20.000 ljudi.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da savremena saradnja Srbije i SAD, uprkos razmimoilaženjima po određenim pitanjima, ima za cilj poboljšanje odnosa i prevazilaženje razlika.

Razvoj dobrih odnosa sa SAD je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, naročito je važna podrška Vašingtona putu Srbije u EU i očuvanju stabilnosti mira i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog, rekao je on.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Pošta Srbije Zoran Đorđević izrazio je uverenje da će marka stići u ruke Bajdena, s jasnom porukom da Srbija jeste prijatelj SAD.

Želeli smo ovim da napravimo put kroz vreme i pošaljemo jasnu poruku da ćemo na tom putu od sada biti zajedno, poručio je Đorđević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR